Kötőszöveti daganat 4 évesen (jelige: Messi)

A 4 éves kisfiamnak 2008 novemberében egy kis csomót távolítottak el a térde alatt. A szövettan megállapította, hogy rosszindulatú kötőszöveti daganat. A daganat egy borsószemnyi tokban volt, amit áttört. Csontscintigraphia, MR, CT vizsgálat mind negatív lett. Áttétet sehol nem állapítottak meg. Ezután egy újabb sebészi beavatkozás történt, mivel az első műtétnél a sebész nem tudta mivel áll szemben, nem az épben metszett. A két héttel későbbi műtét után a szövettan azt állapította meg, hogy a metszés mélyen az épben történt és egy egészen minimális, szabad szemmel nem látható területen maradt vissza daganatos sejt az első műtét után.

Megkezdődött a 9 kezelésből álló kemoterápiás kezelése. A 4. kezelés után újabb MR a lábáról és újabb CT a tüdőről, ez mind negatív lett. Jelenleg a hatodik kezelést kapja, ő nagyon jól viseli a kezelést, panasza nincs, kedélye kitűnő. Kérdésem az lenne, mennyire kell attól tartani, hogy ez a daganat újra kiújul?

Tudom, hogy kontrollra kell majd járnunk, de nagyon félek attól, hogy esetleg ez a daganat valahol újra kiújul és az állapota rosszabbra fordul. Lehet, hogy butaság ezt mondani, de én úgy gondolom, hogy mivel idáig minden vizsgálat negatív lett, ebből a kisfiam kigyógyul, csak attól tartok, nehogy később újra előjöjjön. És még egy kérdésem van: a daganatból meggyógyultnak csak 5 év elteltével lehet nyilvánítani, ezt tudom, a kiújulás veszélye ugyanannyira fennáll-e az első évben, mint mondjuk az 5. évben, vagy az idő múlásával egyre kisebb az esély a kiújulásra?

Egy rosszindulatú daganat esetén sajnos mindig fennáll az esélye az áttétképződésnek és a kiújulásnak, sőt ez sajnos akár 5 tumormentes év után is bekövetkezhet. Általánosságban az idő múlásával azonban valóban egyre kisebb az esélye a betegség kiújulásának. A műtét utáni kombinált kemoterápiás kezelés (úgynevezett adjuváns terápia) célja éppen az, hogy csökkentse azoknak a betegeknek az arányát, akiknél kiújul a betegség, illetve ha a kiújulást nem sikerül meggátolni, annak megjelenését időben elodázza.

Kapcsolódó cikkek:
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Haldokló gyerekeket szolgálnak
Rákból gyógyult gyerekek olimpiája
Cimborákat várnak a rákbeteg gyerekek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes sarcoma
Liposarcoma polipos
Hight grade sarcomatosus
Fenntartások megajánlott terápiával kapcsolatban
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen

Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top