Kutyabetegség: tüdőrák stádiumok

Mivel az állatgyógyászat kevésbé kiterjedt, mint az embereké, ezért fordulok Önökhöz a kérdésemmel. Továbbá nem is sikerült állatorvosoktól válaszokat kapnom.

A kutyámnál (husky, 12 éves) július elején tüdőrákot diagnosztizáltak, mely a röntgenfelvétel szerint 6 db kör alakú daganat, mindkét tüdőfél minden lebenyében. (A legnagyobb kb. teniszlabda nagyságú, de a többi sem sokkal kisebb). Mindezt egy 2 hetes köhögés előzte meg, ezért derült ki ez a diagnózis csak 2 héttel ezelőtt. Áttétje nincs – viszont rosszindulatú – és semmilyen más elváltozást nem találtak nála a budapesti Sugárbiológiai Intézetben a vizsgálat során. Csak kemoterápiát javasoltak, amivel meghosszabbítható az élete, egyébként pár hónapot jósoltak neki. Kemoterápiával viszont nem szeretnénk további szenvedést okozni neki.

A kérdésem az lenne, hogy mivel nem tudjuk a kutyámtól megkérdezni és nem biztos, hogy látjuk, ha fáj valamije, hogy Önök esetleg meg tudnák-e mondani egy kutya esetében is, hogy mely stádiumok milyen tünetekkel járnak? És hogy melyik stádiumban lehet most? Jelenlegi tünetei: köhögés főleg reggel, de napközben is, néha váladék felköhögése, ritkán pedig némi vér, vércsík is van a váladékban. Az étvágyával eddig még nem volt gond, nem is fogyott, a kedve általában jó (emiatt gondolom, hogy nagy fizikai fájdalmai még nem lehetnek). A köhögése pedig sokszor úgy tűnik, mintha attól lenne, hogy valamit fel akar köhögni, mert 1-2 napja hörgő hangot hallat, ami után ha kiköhögi magát, elmúlik a hörgés, és nem hallani tovább semmiféle zajt sem a tüdejéből, sem a torkából.

Ezek ismeretében várom a válaszukat, amennyiben tudnak segíteni. Esetleg, ha valószínűsíteni tudják ezekből, hogy pontosan milyen tüdőrákja van, az is érdekelne.

Az emlősök rákos betegségei sok szempontból hasonlítanak az embereknél jelentkező betegségekre: ahogyan egy embernél sem javasolnak ilyen számú, mind a két tüdőben lévő daganatos góc esetén műtétet, hanem szisztémás (az egész szervezetet érintő) kezelést, az Ön kutyájánál is ezért javasoltak kemoterápiát.

Azt nem lehet megmondani, ha nem történt szövettani vizsgálat, hogy a tüdőben látott gócok egy tüdőrákból, illetve annak tüdőbeli áttéteiből adódnak vagy a szervezetben máshol (bél, nemi szervek régiója) megjelent rák áttétei fejlődtek ki a tüdőben. Az embereknél abban az esetben, ha egy elsődleges daganat nemcsak a környezetére és a környéki nyirokcsomókra terjed, hanem szóródik, akkor IV. stádiumról beszélünk. (A stádiumokat I-IV-ig osztják be, figyelembe véve az elsődleges daganat méretét, kapcsolatát a környezetével, a környező nyirokcsomók érintettségét, a távoli áttétek jelenlétét vagy éppen hiányát.) A IV. stádiumot valószínűsítjük az Ön kutyájánál is.

Többi kérdésére nem tudunk válaszokat adni, honlapunk szakemberei nem felkészültek az állatgyógyászatban jelentkező rákos betegségekkel összefüggésben, ezért további kérdéseivel állatorvosukhoz érdemes fordulnia.

Kapcsolódó cikkek:
Mi a rákbetegség?
Daganatok jellemzői
Tüdőrák

Top