Laborvizsgálatok: non Hodgkin? (jelige: Niki)

A férjem (63 éves) a kivizsgálások útvesztőjében nagyon rossz állapotba került. A duodenum biopsia és a gyomor biopsia nyomán elsősorban a non Hodgkin lymphoma lehetőségét diagnosztizálták. A gége rosszindulatú tumor gyanúja még nem bizonyított a sikertelen szövettani eredmények miatt. A gégészeten egy részletes vérkép elkészíttetését ajánlották, hogy a pár nap múlva esedékes hematológiai vizsgálatot elősegítsük.

A háziorvos által előírt helyett egy komplexebbet szeretnénk. Melyik magánlaborban van erre lehetőség és milyen vizsgálatokat kellene kérjünk? Bármilyen ajánlatot szívesen fogadok. A szalmaszálba is kapaszkodunk. Elsősorban Budapestre gondolnék.

A hematológiai osztályokon is elvégzik a szokásos vérkép vizsgálatot, majd az addig rendelkezésre álló diagnosztikus leletek részletes ismerete után dönthetnek arról, hogy szükség van-e további kiegészítő vérvizsgálatokra. Vannak magánorvosi rendelők Budapesten és vidéken is, ott is orvosi vizsgálatot követően döntenek arról, hogy milyen laborvizsgálatok elvégzését látják jónak, illetve van néhány magán-laboratórium is, ahol a kért vizsgálatokat kifizetve lehet eredményhez jutni, de ezt akkor még orvosnak is értékelnie kell. Konkrét ellátóhelyet nem tudunk ajánlani.

Irányadóként a háziorvos nyomán elvégeztethető szokásos vérképvizsgálat is megfelelő tájékoztatást nyújt arról, hogy férje általános állapotának romlásában van-e szerepe esetleg a vérkép rosszabbodásának, például vérszegénység (anémia) kialakulásának. Indulásként ez is elég tájékozódást biztosít, s amennyiben a háziorvos is egyetért vele, könnyen elvégezhető, gyorsan eredményt adó vizsgálat, amelyet rögtön lát a háziorvos is, és el tudja dönteni, hogy van-e sürgős teendő.

Kapcsolódó cikkek:
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
Daganatellenes kezelések, mellékhatások
Vérszegénység veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Non-hodgkin indolens limphoma
Csomók a nyakon

Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma

Top