Laphám carcinoma a nyelvfenéken (jelige: SÜRGŐS)

Édesanyámnál a nyelvfenéken laphám carcinomát diagnosztizáltak. Felkerestük az illetékes szakembert, aki biztatott bennünket és azonnali kimetszést javasolt, mivel még időben észlelték. Mi bízunk az orvosban és hiszünk a gyógyulásban. De nagyon legyengült állapotban van, mert súlyos májzsugorodása van és a folyadékgyülem miatt az elmúlt egy hónapban már ötször csapolták meg. A kérdésem az lenne, hogy mik a műtéti beavatkozás gyógyulási esélyei? És hogy van e valamilyen eljárás vagy kezelés, amivel az állandó csapolást ki lehetne zárni. A folyadékgyülem képződését, ha jólértelmeztük a doktor urat, aki kezeli, a májba vezető erek beszűkülése eredményezi.

Amennyiben a daganat az épben kimetszhető, a beavatkozás (esetleg sugárkezeléssel kiegészítve) gyógyulást is hozhat, de ennek megítéléséhez ismerni kellene a daganat kiterjedtségét, az esetleges nyirokcsomó áttétek jelenlétét.

Nem írja, hogy a hasi folyadékgyülem kialakulása mikortól kezdődött, de ez valószínűleg független a nyelvgyöki daganatos folyamattól, és a májzsugorral függ össze, illetve a máj ér eredetű dekompenzációjával, vagyis a folyadékegyensúlyt fenntartó képességének felborulásával. A májzsugorodás következtében a máj megkeményedik, és nem képes átbocsátani azt a nagy mennyiségű vért, folyadékot a szív felé, amely normális esetben a hasüregi szervek felől a máj ereinek érintésével jut vissza a szívbe és a keringésbe.

Mivel a folyadék a nyomásviszonyok megváltozása miatt nem tud átjutni a májba, filtrálódik (kiválasztódik) a hasüregbe, ott folyadékgyülemet okozva. Az ilyen cirrhotikus folyadékgyülemet általában igyekeznek vízhajtók alkalmazásával, belgyógyászatilag kezelni. Sajnos a kialakult májzsugorodás nem igazán csökkenthető.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Fájdalomcsillapítás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Top