Lehetséges még a szexualitás? (jelige: Nő vagyok!)

Egy collum amputationnem műtéten vagyok túl. 40 éves vagyok, e műtét előtt alakult ki egy kapcsolatom, mindent tud a barátom a velem történt dolgokról, hisz régi ismeretség.

Szeretném tudni, hogy szexuális kapcsolatot létesíthetek-e még? Tudom, 5 hetet várni kell, de azután lehet-e? Én ugyanúgy Nőnek érzem magam. Tegnap lett eltávolítva a drain, orvosom csak annyit mondott, várjunk még az ilyen kérdésekkel a szövettani eredményig. Ezzel tisztában vagyok, de nem szeretném a barátomat hitegetni, annál jobban szeretem, és ha a szex nekem már nem lehetséges, szeretném neki elmondani.

Önmagában a collum amputatio nem zárja ki hosszú távon a nemi életet, de valóban több hetes szexuális önmegtaróztatást szoktak javasolni egy ilyen műtét után a nőgyógyászok. Várhatóan a szövettan is nemsokára rendelkezésre áll, s annak ismeretében, valamint esetleg képalkotó (ultrahang, CT) vizsgálatok ismeretében  tervezhető az esetlegesen szükséges további onkológiai kezelés, amelyekről majdan kezelőorvosától felvilágosítást kaphat.

Egy nőgyógyászati műtét gyakran elbizonytalanítja a betegeket, hogy mennyire érezhetik nőnek magukat, mennyire tudják átélni nőiességüknek a szexualis oldalát. Ugyanúgy, ahogyan egy műtét után is szükség van lábadozásra, egy csonkoló operáció után a léleknek is regenerálódni kell. Ki kell heverni a műtét körüli bizonytalanságokat, az érzelmi stresszt, s idő kellhet a párkapcsolat szexuális részének újjáépítésére is.

Kapcsolódó cikkek:
Családban is lehet magányos a beteg
Nem lemondani a minsennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák: hüvelyszárazság a műtét után
Méhnyakrák és szexualitás 2.

Top