Lép eltávolítása és GIST (jelige: lépnem kell)

Bátyám lépét eltávolították, a műtét során egy daganatot is találtak, melyet szövettani vizsgálat után GIST tumornak mínősítettek. A lép szövettani erdeménye még nem ismert. Szeretném tudni, hogy a lép betegségének milyen köze van a fentebb említett tumorhoz?

A lép eltávolításának lehet oka az, hogy a műtét során benne tapintottak egy csomót, s ezért – áttétre gyanakodva – ezt is eltávolították. A lépbetegség pontos oka kiderülhet abból a zárójelentésből, amelyet a sebészeten kapnak/kaptak.

A GIST (gastrointestinalis stroma tumor) egy olyan betegség, amelynek a diagnosztikája és a kezelése az elmúltt  évtizedben sokat fejlődött. A korábban kezelhetetlen daganatra fél évtizede törzskönyveztek egy tablettás gyógyszert, amelyet a gyakran áttéteteket adó betegség esetén alkalmaznak, s nagyon hatékony a betegség kezelésében. A klinikai gyógyszerfejlesztések eredményeként már egy második készítményt is törzskönyveztek ennek a daganatnak a kezelésére, amely szintént áttétes esetben alkalmazható.

A részletes szövettani vizsgálatok és a képalkotó vizsgálatok (pl. CT) eredménye segíthet eldönteni az onkológusnak, kell-e most ilyen kezelést indítani.

Kapcsolódó cikkek:
GIST
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdés és válasz a témában:
GIST kezelése

Top