Májáttét-elhalás 25 évesen

A páromnak (25) két hete daganatot diagnosztizáltak. Azért fogalmazok ilyen ködösen, mert az elsődleges daganatot nem találták meg (hasnyálmirigy szövetminta eredményre még várunk). Két hónapja kezdte fájlalni a jobb oldalát, az orvos nem tudta hova tenni, úgy véli ez évek alatt kellett, hogy kialakuljon. Hazaküldték azzal, hogy áttétek vannak a máján és az egész hasfalán és nem tudnak mit tenni a továbbiakban, majd az onkológus…

Leadtuk a leleteit a háziorvosánál. Elmondta, hogy a papíron az áll, hogy a szervezete erősen küzd a mája gyógyulásáért, azt is mondta, hogy a legutolsó vizsgálat alapján a máján lévő két áttét közül az egyik közepe teljesen elhalt.

A kérdésem az lenne, hogy ezt akkor vehetjük jó hírnek és hogy nincs veszve minden, vagy ez is csak parasztvakítás? Kemoterápián még nem volt, mert várjuk az eredményt. Az orvosok azt mondták, hogy még nem láttak olyat, hogy valaki ilyen súlyos betegen nem hogy felkelni, de rendesen enni, mozogni és még önfeledten nevetni is tud.

Mióta kijött a kórházból antibiotikumot sem kap, ha kemoterápiára kerül a sor számíthatunk (ezek fényében) javulásra? Vagy készüljek fel a gyászra, mert már biztosan menthetetlen?! (Ezt az orvosok lemondó hozzáállásából következtettem.) Elnézést az eredmények hiányáért, de sajnos nem tudok a leletekből idézni, mert jelenleg nincs a birtokomban, remélem mindezek ellenére is tudnak nekem segíteni válaszukkal.

Párja szokatlanul fiatal egy ilyen rosszindulatú betegség megjelenéséhez, ezért is fontos szövettani eredményre várni, mert az befolyásolhatja azt, hogy milyen gyógyszerekkel érdemes kezelni ezt a daganatos folyamatot. Párjánál valószínűleg azért fejlődhetett ki ilyen alattomos módon a kiterjedt daganat, mert fiatal, s a szervezete sok mindent kompenzál, kevésbé borították fel a szervezet működését a tünetek.

Amennyiben valóban májáttétek láthatók és áttétek vannak a hasfalon is, akkor sajnos nem jók a hosszútávú kilátások. Azt nem lehet megmondani pontosan, hogy milyen gyorsan fejlődött ki a daganat. A fiatalabbaknál bár ritkább a rák, ám ha előfordul, gyakoribb a gyors daganatnövekedés, mint idősebb korban.

A májáttét közepének elhalása azt is jelentheti, hogy a gyorsan növekvő góc belseje nem kapott elég tápanyagot és oxigént a környezetéből, s ezért halt el. Az előrehaladott, áttétes folyamat miatt kezdett kemoterápiás kezelésnek a folyamat rosszabbodásának gátlása, lassítása a fő célja. A kemoterápia hatására csökkenhet a daganatos gócok mérete, száma is, legalábbis átmenetileg.

A leírtak alapján először a betegség tudatával való együttélés időszakára, az azzal való küzdelemre kellene felkészülni, felkészülniük, amely betegség ugyanakkor a leírtak alapján azzal is járhat, hogy párját elveszítheti, s a gyász nem könnyű időszaka jöhet. De addig sem mindegy, hogy az addig eltelő idő miként zajlik le.

A beteg fizikális ellátásán, a tünetek enyhítésén túl mérhetetlenül fontos az érzelmi-lelki támaszadás, az időnek olyan módon való megélése, hogy ha már egyszer elhatalmasodott a kór, de az ameddig csak lehetséges, ne tudjon minden nappali és éjszakai gondolatot is uralni. A betegvezetésben akár pszichológiai segítségre is lehet szükség mind az érintett fiatal, mind a közeli hozzátartozók tekintetében.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Ki miben hisz? Mi értelme a betegségnek?
Mennyit ér egy élet? És mennyit tudunk adni érte?
Nagy Bandó András: „Minden nap ajándék”
Hatékony fájdalomcsillapításra és tüneti kezelésre van szükség!
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Fájdalomcsillapítás: fontos az orvosi konzultáció
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hasnyálmirigyrák 34 évesen?
Májáttétes vastagbélrák 37 évesen
Melldaganat 26 évesen, meghiúsult biopszia
Nyelv szélének rosszindulatú daganata 22 évesen
Heretumor 22 évesen, vérkép
Szétterjedt rák 34 évesen
18 évesen túl a melanomán, göbök a pajzsmirigyben
Melanoma 23 évesen
Kissejtes tüdődaganat vagy limfóma 26 évesen?
Méhnyakrák utolsó stádiuma 23 évesen?
Chondrosarcoma 26 évesen

Top