Májáttét, elutasított műtét (jelige: vándor)

Hozzátartozómnak másodlagos májdaganata van, amely kiváltó oka korábban műtéttel kezelt, bélelzáródást okozó vastagbéldaganat. A vastagbéldaganat eltávolító műtét során (1,5 éve) még nem volt kimutatható áttétes májdaganat, sem sebészeti, sem képalkotó eljárással. A féléven át tartó vénás kemoterápiás kezelést lezáró kontrollvizsgálatot követően azonban – a CT és PET vizsgálatok alapján – a javulás helyett megjelent a májáttét.

Azóta több UH vizsgálat ezt alátámasztotta, az állapot romlását is igazolva. A kezelőorvos sebészeti beavatkozást javasolt, amit hozzátartozóm nem fogadott el. Így a kezelés tovább gyógyszeresen folytatódott. Jelenleg a korábban viszonylag jó fizikai állapotát kezdi elveszteni, fáradékony és egyre rosszabb az étvágya, ezért egyre feltűnőbb fogyás tapasztalható. Rábeszélni tevőleges beavatkozásokra (műtét, célzott kemoterápia) nem tudom, mert pszichés problémát okoz neki.

Azt szeretném kérdezni, hogy ebben a helyzetben milyen lehetőségek merülhetnek még fel, ha nem is a teljes gyógyulásra, de legalább az életesélyek megnövelésére?

Korán észlelt májáttétek esetén bizonyos esetben – számuktól, méretüktől és elhelyezkedésüktől függően – lehetőség van ezek műtéti eltávolítására. Azért is történnek a műtét utáni, úgynevezett adjuváns, a későbbi kiújulás kockázatát csökkentő daganatgátló kezelés után rendszeresen kontroll vizsgálatok, hogy ezt a lehetőséget is feltérképezzék.

Amennyiben a műtétre ekkor nem kerül sor, az ezt követően adott kemoterápia csak egy ideig tudja gátolni/lassítani a rákos folyamatot. Ebben az esetben ezt a rosszabbodó állapotot jelző képalkotó vizsgálatok is mutatják. Túl sok, bizonyos méret feletti góc megléte esetén általában már nincs lehetőség műtétre annak a reményével, hogy a műtét után daganatmentes állapot érhető el, s ebben az állapotban általában már kevés eséllyel biztat a gócok célzott beavatkozással végzett roncsolása is. Feltételezhetően a szervezetben ekkor már nemcsak a májban vannak daganatos gócok, hanem esetleg a hashártyán, hasi nyirokcsomókban vagy egyéb távoli szervekben (tüdő, csont) is.

A gyors fogyás és a fokozódó állapotrosszabbodás is a betegség szétterjedését valószínűsíti, s egy idő után “elfogynak” a kemoterápiás választási lehetőségek is. Ebben a helyzetben már a palliatív ellátás, azaz a megfelelő kalóriabevitel, a fájdalomcsillapítás, a tünetek, panaszok mérséklése áll az orvosi ellátás előterében.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttétek
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Csontáttétek a daganatos betegségben
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes vastagbélrák
Vastagbélrák, májáttétek kioperálása
Vastagbélműtét, magas tumormarker
Vastagbélrák, folyamatos fájdalmak
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top