Májáttétek kezelése, romló állapot

Jelenleg a feleségem a 70181 számú protokoll Paclitaxel-Gemzar ezelést kapja.

Első fázisban a Paclitaxel-Gemzar, Emetron Olu Medrol Qaumatel Suprastin kezelést kap és a Suprastint Calcimuscra kellett cserélni rosszullét miatt.

A második fázisban Paclitaxel-Gemzar kezelést kap, majd egy kihagyás után újból indul a 2 kezeléses ciklus.
70181 sz protokoll Paclitaxel-gemzar emetron olu medrol quamatel suprastin 1 fázis

A harmadik kezelési ciklus után kontroll CT történt a következő megállapításokkal: m
et hep multiplex jó ütemű regrissiója látható. A laesiok mérete több mint 60%-kal csökkent, leghosszabb átmérők összege, a leasiók jellege is változott széli halmozás megszűnt, homogének nem halmoznak.

Kérdésem arra vonatkozik, hogy a ebből a kezelésből mennyi adható maximum, mert már most kapja az 5 ciklust és a 6. ciklus következik, de a vérképe folyamatosa rossz a kezelések után és a fehérvérsejtszáma alacsony, amire gyógyszert is kap. Egy hullámvasút kezelés alakult ki nála, két héten keresztül kapja a kemót, 23 napon keresztül kapja a fehérvérsejtszám-növelőt és eléggé kivan tőle.

Jelenlegi friss vérképe szerint is a vörösvértest száma 3,25T/L, a fehérvérsejtszáma 2,2 G/L, Neutrofil abszolút érték 1,19 G/L.

A kérdésem főleg arra koncentrál, hogy ebből a kezelésből mennyi adható maximálisan, és nem akarok hülyének tűnni, de van-e ennek értelme folytatni, mert folyamatosan gyöngül a feleségem fizikális állapota. Fáradékony, aluszékony, csont és ízületi fájdalmai vannak stb…

Még egy fontos kérdésem lenne, hogy mely ételeket hagyja el az étrendjéből, mert erről még senki nem mondott semmit, hogy mit ne fogyasszon, ami fokozottabban terheli a máját?

Kérdésem lenne az még, hogy mire készüljön még, ha ez a kezelés bizonyos fokig sikeres lesz, hol számíthatunk esetleg újabb áttétre? A klinikai esetek és statisztikák alapján mi jöhet még, mire kell készülnünk?

2009. május 11-én lesz egy újabb kontroll CT, feltételezem az dönt a kezelés további irányáról. Mi számít esetlegesen jó eredmények és mi nem a feljebb leírt CT eredményt alapul véve, mert ugyebár akkorra már a 6. kezelési cikluson is túl lesz?

Azt, hogy egy adott kemoterápiás kezelésből mennyi adható maximum, nem mindig lehet megmondani. Áttétes betegeknél a kontroll képalkotó vizsgálatok (pl. CT, stb.) alapján döntik el, hogy a kezelés gátolja-e a már ismert daganatos gócok növekedését, azaz érdemes-e folytatni.

A másik szempont, amit az  onkológus mérlegel, hogy a kezelés mellékhatásai nem túlzottak-e a kezelés várható eredményéhez képest. Azt, hogy felesége folyamatos gyöngülésének mi az oka, a daganatos alapbetegség, vagy valamilyen kemoterápiás mellékhatás, még részletes levele alapján sem tudjuk megmondani, ezt a feleségét kezelő onkológussal lenne érdemes megbeszélniük.

Nagyon durva diétás megszorítást nem szoktak az onkológusok javasolni a daganatos betegeknek, mert az fokozhatja legyengülésüket. Májáttétes betegnél is a könnyű vegyes étkezés, a puffasztó ételek kerülése tanácsolható. Azt sokszor a beteg önmaga tudja legjobban kitapasztalni, hogy mely ételek okoznak panaszt, s mi az amit nem fogyaszt szívesen.

Nem lehet előre megjósolni, hogy egy előrehaladott daganatos betegségnél hol, a szervezet melyik részében kell számítani a következő áttétre: sajnos a daganatos sejtek, sejtcsomók a vérkeringéssel a szervezet bármely részébe (agy, csontok, tüdő, …) eljuthatnak.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, ellentmondó nyiroklelet
Mellrák terápiájának hatásai?
Carcinoma ductale
Emlőrák, grade 3
HER2 mellrák tumormarkerei

Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top