Májáttétes vastagbélrák (jelige: agresszív májrák)

Anyósomat vastagbéldaganattal műtötték, máj és tüdő áttétet találtak. A vastagbelét a hasfalra kivezették. Többszöri kemoterápiás és gyógyszeres kezelés után most vizsgálták, hogy a kezelés milyen hatással volt a rákos sejtekre. A vastagbélben elhalt, összezsugorodott szöveteket láttak. A tüdő bal csúcsi régióban kötegezettség van. A 6. segmentum laterális részén viskerális pleura mellett 18×15 mm kiterjedésű noduláris képlet észlelhető. Jobb oldalon 3. szegmentumban alacsony densitású 6 mm-es kiterjedésű képlet ábrázolódik. A máj bal lebenyét egészében, a jobb lebenyét a 8. és 5. szegmentumának jelentős részén confluáló metastaticus gócok foglalják el. Az előző vizsgálathoz képest a máj multiplex metasztatikus elváltozása progressziót mutat!

Az lenne a kérdésem, hogy ezek a leletek mit jelentenek? Én úgy vettem ki, hogy rosszabbodott a máj állapota. Tudna-e olyan vitamint ajánlani, ami kifejezetten a máj állapotának javítására szolgál?

Bár a jeligében “agresszív májrák”-ot ír, fontos tisztázni: májrákról akkor beszélhetünk, ha ott alakult ki elsődlegesen a daganat (primer tumor). Amint leveléből kiderül, az anyósa esetében nem erről van szó, hanem a vastagbéldaganatnak, illetve az ott keletkezett rákos sejteknek a szervezetben történő szétterjedéséről, azaz a májban lévő daganatos gócok áttétek (metasztázisok). Ennek jelentősége van a kezelési lehetőségekben.

A tüdő 6. szegmentumában (lebenyrészletében, amely kb. egy adott tüdőfél térfogatának a tizede), a visceralis, vagyis zsigeri (azaz a tüdőt bevonó) mellhártya (pleura) mellett 18×15 mm-es képletet írnak le, illetve a 3. szegmentumban egy kisebb képletet. A CT lelet végén valószínűleg található egy vélemény, amelyben a vizsgálatot végző szakorvos állást foglal, hogy ezeket a gócokat a CT képük, a kontrasztanyag halmozásuk, a megjelenésük alapján minek véleményezi. Ugyanakkor támaszkodva arra, amit levele elején ír, azaz hogy máj- és tüdőáttétek miatt kezelik az anyósát, feltételezhető, hogy ezeken a helyeken vannak a tüdőáttétek.

A májban a bal lebenyben kifejezettebben, de a jobban is látszanak májáttétek, amelyek összeérnek-összefolynak (confluálnak), vagyis a máj jelentős része kórosan, daganatosan átépülhetett. A progresszió azt jelenti, hogy a betegség előrehaladt, progrediált. Jól értelmezi, ez köznapi szóval annyit tesz, hogy a májnál rosszabbodott a betegség.

A beteg általános állapota, illetve az eddig alkalmazott kezelések ismeretében az onkológus újabb típusú kezelést javasolhat. Mivel a májban a béldaganat áttétei vannak, ezekre a daganatos sejtekre a kemoterápiának van esélye hatni.

Valóban vannak forgalomban különféle “májműködést javító” készítmények, többségük máriatövis-kivonatot tartalmaz. Mivel azonban ezek nem minősülnek gyógyszernek, azaz hatásukat nem támasztják alá a gyógyszereknél megkövetelt szintű tudományos hatásvizsgálatok, ezekről nem tudunk állást foglalni.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbéldaganat, kemoterápia idős korban
Vastagbélrák, kemoterápia, vérkép
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top