Májáttétes vastagbélrák tumormarkere (jelige: Apa)

Apának májáttétes vastagbéldaganata van. Tumormarker értékei közül a CA-19-9 értéke 1500, a CEA értéke 14. Az előző vizsgálat eredménye: CA-19-9 érték 850 volt, míg a CEA 85, s a májenzimek is javultak kismértékben.

Önök szerint ez mire utal, hogy az egyik érték emelkedett, a másik csökkent? Mit jelentenek ezek a markerek? Korábban Avastint kapott Campto séma szerint, majd sugárkezelést a bélre és hőterápiát a májra. Önök milyen kezelést javasolnának ezután? Apa jól van fizikailag és lelkileg, 56 éves. A máján a daganatok szétszórtan vannak mindkét lebenyben, a legnagyobb 22 mm.

A tumormarker elnevezésben a marker szó azt jelenti, hogy jelzés, tehát ezek eredménye jelez valamit, de önmagukban nem bizonyító értékűek. A vastagbél-végbélrákok esetében leggyakrabban a CEA (karcioebrionális antigén) változása utalhat a daganat aktivitására, de azt, hogy a betegség javul-e vagy romlik, pontosabban (bár szintén nem 100 százalékos biztonsággal) mondják meg a képalkotó vizsgálatok (májról készült CT, ultrahang, MR).

A CA 19-9 érték is egy carcinoma antigén, édesapjánál ezt is termelik a daganatos sejtek. Az nem tipikus, hogy ennek értéke növekszik, mikor a CEA csökken, de előfordul, s ez is azt mutatja, hogy a tumormarkerek kiegészítő vizsgálati eredmények, s önmagukban nem lehet értékelni ezeket, illetve kizárólag ezek alapján nem lehet kimondani, hogy a daganatos beteg/betegség javul-e vagy romlik.

Ugyanakkor természetesen nemcsak az fontos, hogy a máj képe, az itt lévő áttétek mérete hogyan változik, fontos az is, hogy egy májáttétes betegnél milyen a máj működése, erre pedig a laboreredmények utalnak. Mindezt együttesen kell/lehet értékelni.

Az, hogy mikor és milyen kezelésre van szükség, a leletek és változásaik részletes ismeretében a kezelőorvos tudja eldönteni. Leírása szerint édesapja célzott kezelésben is részesült, amelynek célja az volt, hogy a daganatok érhálózatán keresztül próbálják csökkenteni a tumorok aktivitását, méretét.

Leveléből az derül ki, hogy édesapjánál a betegség szétszóródott. Ilyenkor a kezelések célja az, hogy lassítsák/gátolják a ráksejtek osztódását, így az áttétek növekedését. Másodlagos cél az áttétek okozta panaszok, működészavarok kialakulásának akadályozása, elodázása, ezáltal annak elősegítése, hogy a beteg a lehető legtovább jó életminőségben tölthesse az életét. Ennek érdekében általában addig adják a kemoterápiás szereket, amíg azok hatékonyan gátolják a sejtosztódást, és ha egy-egy szerre vagy kombinációra rezisztensekké (ellenállóakká) válnak a daganatsejtek, másik kezelést alkalmazva igyekeznek elérni az optimális daganatgátló hatást.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Májrák és májáttétek
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat

Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Daganatok jellemzői, osztályozása

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák + májáttét
Vastagbélrák kezelése
Vastagbélrák kiújulás?

Vastagbélrák 4 év után tüdőáttéttel
Végbélrák és tüdőáttét
Vastagbélrák gyógyulási esélyek
Vastagbélrákos édesanya
Áttétes végbélrákos beteg
Áttétes vastagbélrák
Vastagbélrák, majd agydaganat
Megvastagodott falú vastagbél
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Kérdés vastagbélrákról
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbélrák: lejárt az idő?

Top