Májáttétes végbélrák: kell műtét? (jelige: S.O.S)

Szeretnék véleményt kérni. 1 évvel ezelőtti végbélrák műtét után, melyet 8 db májáttét követett, kemoterápiás, Folfiri + Avastinos, majd Vectibixes kezelést kapott a beteg. A következő eredményünk van a teljesen jó általános állapot, napi munka mellett.

A máj mindkét lebenyében számos relatíve hyperdenz góc látszik. Némelyik centrumában fokozott hyperdenzitású nidus van. A pancreas farok mellett egy 19 mm hosszátm. lgl. látszik. Vél: met.hep.multiplex. előző vizsgálattal összevetve nagyfokú progresszió van. Ezek mellett nem tudjuk mi a teendő.

Tovább folytatni a kísérletet a kemoterápiás szerekkel? Megkértek egy sebészt, aki jó barát, eltávolítani a májból a nagyobb áttéteket? Tudjuk, hogy nem lehetséges mindent. Aztán folytatnánk a kezelést újra kemoterápiával. Szabad-e a műtétbe belemenni? Mivel hosszabbíthatjuk az életet? Kérem mielőbbi válaszukat, mert már időpontja is van a műtétnek és aggódom helyes-e.

Nincs azt alátámasztó tudományos adat, hogy nagyszámú májáttét mellett néhány nagyobb góc sebészi eltávolítása javítaná a beteg életkilátásait, hosszabbítaná az életét. Ilyen nagyszámú góc mellett valószínűleg nem jelentene jelentős túlélési előnyt a gócok egy részének radiofrekvenciás vagy valamilyen kémiai úton történő károsítása (pl. alkoholos roncsolása) sem.

A beteg a levele szerint hatékony, több szer kombinációját tartalmazó citosztatikus + target terápiás (célzott terápiás) kezeléseket kapott. Az eddigi kezelések nem „kísérletet” jelentenek, hanem a betegség jelen helyzetben igazoltan jó hatású kezeléseit, amelyek részben a beteg teljes túlélési idejét hosszabbítják, részben a daganat jelentős rosszabbodását eddig gátolták, hiszen a beteg jelenleg is jó általános állapotban van és munkaképes. Az összes lelet, kórelőzmény, kísérőbetegség és körülmény ismerete nélkül nem lehet felelősen állást foglalni, ám a leírtak alapján valószínűleg a legtöbb eredmény a kemoterápiás kezelések folytatásától várható. Ezek reális célja sem a gyógyulás elérése, hanem a rosszabbodás késleltetése, az életminőség minél további fenntartása. Azt, hogy egy adott betegnél ez mennyi időt jelent, nem lehet előre borítékolni.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, Folfox-kezelés, PET-CT
Májáttétes vastagbélrák műtéte?

Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és májáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top