Májrák és csuklás: progresszió? (jelige: májtumor)

Édesapámnál 2006 decemberében májdaganatot diagnosztizáltak. 2007 februárjában a daganatot műtétileg eltávolították, azóta kemoterápiára jár.
Körübelül egy hónappal ezelőtt egy hétig tartó lázas állapot következett be nála, ezzel párhuzamosan CT vizsgálat elvégzésére is sor került. A CT vizsgálat során a hasban és a kismedencében kóros képletet nem találtak, azonban a mellkasban pleura megvasdagodást és egy bizonytalan etimológiájú képződményt fedeztek fel, továbbá 12 mm-es nyirokcsomókat találtak a hasban és a nyelőcső környezetében. Ezután felkerestünk egy tüdőgyógyász szakorvost, aki alapos vizsgálat után tumorra utaló jelet a tüdőben és a mellkasban nem talált.

Édesapámon a közelmúltban egy UH vezérelt punctio-t végeztek, amelynek célja a műtétet követően fenálló folyadékgyülem eltávolítása, cytológiai és bacterológiai vizsgálata volt. A folyadékgyülemben tumorsejteket nem találtak, viszont egy héttel a beavatkozást követően édesapám csuklani kezdett, ami immár 2-3 hete folyamatosan kínozza, nagyfokú gyomorsav-túltengés kíséretében.

Orvosunk azt mondta, hogy a láz és a csuklás a betegség progressziójának a jele, ezért számítsunk arra, hogy állapota súlyosbodni fog. Ennek ellentmond, hogy a májenzim értékei eltérést nem mutatnak és a legutóbbi AFP szint is csak 2,2 volt. Legutóbb azonban lágyéki, combtőben jelentkező fájdalmak alakultak ki nála. Testsúlya folyamatosan csökken, igaz étvágya sincs nagyon, hiszen ízérzékelése csökkent.

Szeretném megtudni, hogy a fenti panaszok tényleg a progresszió tényét erősítik-e meg vagy a kemoterápia is okozhat hasonló tüneteket?Amennyiben progresszió és metastázis van, akkor ez hol lehet?

A láz – amennyiben nem egy hétig tartó, majd megszűnő lázról van szó – valóban lehet egy áttétes daganat rosszabbodásának a jele. Ám amennyiben jól értjük, édesapjánál nem erről van szó, hanem csak egy héten át fennálló lázról, és a CT vizsgálat sem a hasban, sem a májban nem talált daganatot. A leírt 12 mm-es nyirokcsomók úgymond „mérethatáron” vannak; sokkal nagyobb nyirokcsomók daganatáttétre utalnának, 1 cm alatti nyirokcsomónál pedig kicsi a valószínűsége, hogy daganatos nyirokcsomóról lenne szó.

A csuklás lehet hasi (harhártyai) izgalom jele, amit valóban okozhat az, ha a hasban daganat terjed, például beszűri a hashártyát (ami a CT-n nem ábrázolódik általában elég jól). A fogyás is lehet általános jel, ami esetlegesen a daganat rosszabbodására utal.

A normális határok között lévő AFP eredmény csak akkor jelent valódi információt, ha pl. a műtét előtt magas AFP szintet mértek, majd a műtét után visszaesik, mert ez utalhat arra, hogy a daganatos sejtek jelenlétében emelkedik ez az érték. (A betegek egy részénél normál AFP – vagy más betegségben más normál tumormarker érték – szint mellett is állhat fenn kiterjedt daganatos betegség.)

A kemoterápiák nem okoznak közvetlenül egy hetes lázas álapotot: néhány készítmény beadása napján-másnapján jelentkezhet láz. A kemoterápiás kezelés mellékhatásaként kialakuló alacsony fehérvérsejtszám mellett ugyanakkor a beteget megtámadhatja valamilyen kórokozó, amely lázas állapot kialakulását eredményezi. A kemoterápiás kezelés okozhat étvágytalanságot, de jelentős fogyás ennek következtében ritkán alakul ki.

Levele alapján nem lehet eldönteni, van-e progresszió, és hol üthette fel a fejét a betegség. Ennek megállapítása alattomosan lappangó kiújulás esetén a beteget vizsgáló, a leleteket közvetlenül értékelő orvosoknak is nehézséget okozhat. Javasolhatnak további vizsgálatokat, vagy az elvégzett vizsgálatok bizonyos idő múlva történő megismétlését.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Műthetetlen májrák
Májdaganat a főütőéren
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kezelése

Top