Méhnyakrák, erős fájdalmak

Édesanyám méhnyakszűrési eredménye p3 lett. Egészségügyi kaparást végeztek nála. Szövettani vizsgálatra küldték. Most az eredményt várjuk, de a műtétet végző orvos szerint átterjedt a petefészekre és a kismedencére is. Az érdekelne, ez után milyen kezelésre számíthatunk? Pesten nem létezik valamiféle gyógyszeres kezelés? Nagyon erős alhasi fájdalmai vannak és már a létező összes fájdalomcsillapítót kipróbáltuk. Ez a fájdalom, ha sugárkezelésre kerül a sor, megszűnik? Teljesen kétségbe vagyunk esve, félünk a sugárkezeléstől, de annyira erős a fájdalma, hogy arra is rászánná magát.

A P3-as citológia a méhnyakra és a méhnyak csatornájából származó sejtekre vonatkozik, s ez önmagában még nem jelent biztosan rosszindulatú daganatot, rákot. Feltételezzük, hogy történt egyéb képalkotó vizsgálat is (pl. kismedencei ultrahang, CT vagy MR), vagy az orvosi vizsgálat során daganatnak megfelelő tapintási leletet észlelt a nőgyógyász az édesanyjánál, ha az orvos szerint „átterjedt a petefészekre és a kismedencére is.” Ez a fél mondat már felveti annak eshetőségét, hogy a nőgyógyászati szervekből rosszindulatú folyamat indult el.

Ha méhűri kaparás történt, s annak szövettani eredményére várnak, akkor az feltételezhető, hogy méhben lévő rosszindulatú daganatról lehet szó. Az, hogy egy, esetleg fennálló rosszindulatú daganat átterjedt a petefészekre és a kismedencére, felveti annak nehézségét, hogy már nem is műthető ez a folyamat, vagyis sebészileg nem távolítható el. Ekkor a nőgyógyászati terület daganataiban (természetesen függően az elsődleges daganat elhelyezkedésétől és szövettanától) sugárkezelés és kemoterápiás (infúziós) kezelés jön elsősorban szóba a daganatos folyamat lassítására. (Az elsődleges daganatról ugyanakkor a levelében található kevés érdemi információ alapján eddig is csak feltételezésekkel élhettünk.)

A sugárkezeléstől és a kemoterápiától az várható, hogy csökkenti a daganat méretét, s így csökkenhet a fájdalom is. Ugyanakkor mindkét kezelésnek lehetnek egyéb, panaszt okozó mellékhatásai.

A fájdalmak miatt, akár még a szövettani vizsgálat leletének megérkezése előtt megfelelő fájdalomcsillapítás lenne szükséges, erősebb szerekkel, és szükség esetén akár pár naponta emelkedő dózisban; ebben akár a nőgyógyászaton, akár a háziorvosnál vagy fájdalomambulancián segítséget kaphatnak. A jelenleg rendelkezésre álló írásos leleteket is érdemes lenne átnézni édesanyja háziorvosával, s tájékozódni a jelenlegi állapotról, hogy pontosabban értsék a kialakult betegség jellegét, kiterjedtségét, s a nőgyógyászhoz már több információ birtokában mehessenek a szövettani eredményért.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák III/B stádium 36 évesen
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák utolsó stádiuma 23 évesen?
Méhnyakrák gyógyítása 4-es stádiumban?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
LSIL CIN1 rákszűrés-eredmény
Nem magyarázzák el a citológiai leletet!
P3 után: mért nem tudják gyógyítani a fertőzésem?
P4 citológia, szabálytalan vérzések
P4, HPV 31, HPV 6, rákmegelőző állapot
Rákszűrés, citológia, P3-as eredmény
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
In situ méhnyakrák

Top