Méhnyakrák, hólyagáttét (jelige: Nem adjuk fel)

Édesanyámnál méhnyakrákot diagnosztizáltak 2008 januárban. Februárban műtétet végeztek rajta, de mivel áttétes volt a húgyhólyagra, ezért azt nem műtötték ki, hanem sugárkezelést és kemoterápiát kapott utána. Mikor kiengedték, utólag még kapott egy belső sugarat végbélen kereszül májusban. Utána jól volt hónapokig, visszahízott.

Majd 2008 október végén elkezdődött nála egy hányásos, hasmenéses szakasz, ami egyre rosszabb lett. Rengeteg vizsgálaton ment keresztül, egyik kórházból a másikba küldözgették. Míg végül teljesen legyengült, lefogyott majd 10 kilót, karácsonykor bevitettük kórházba. Ott megállípították, hogy vastagbélgyulladása van. Egészen idáig egy csomó vizsgálaton ment keresztül, gyomortükrözés, végbéltükrözés, CT, nőgyógyász, proktológus, gasztroenterológus vizsgálta.

Átmenetileg mindig adtak valami gyulladáscsökkentőt, gyógyszereket, de nem javult, sőt 3 napja rosszabb. Már kinezoilógushoz is vittük, táplálkozási, életmódbeli váltás is volt, most pedig a Kék golyó utcában közölte az onkológus, hogy nem tudnak mit tenni. Mi nem adjuk fel. Kérdésem: milyen alternatív gyógymódot lehet még keresni, mert nem akarok a halálára készülni.

Nem tudunk tanácsot adni az alternatív gyógymódokat illetően, bármennyire érthető, hogy minden erővel megpróbálnak édesanyjuknak segíteni. Amint azt már számos válaszunkban megírtuk, az alternatív terápiákról nem állnak rendelkezésünkre olyan tudományos adatok, ami alapján állást foglalhatnánk.

Leveléből nem derül ki, hogy a daganat kiújulása szerepet játszhat-e a mostani állapotban és pontosan mi okozhatja a mostani hasmenéses időszakot, nagy fogyást. Önmagában egy vastagbélgyulladás, főleg közel egy évvel a sugárkezelés-kemoterápia után ritkán jelentkezik ennyire súlyos hasmenés képében.

Tudjuk, hogy a tehetetlenség érzete mennyire feszítő, ám nem egészen tehetetlenek. Rendkívül fontos, hogy édesanyja mellett vannak, szerető érzelmi közeggel veszik körül. Bármi is legyen a betegség kimenetele, mind a betegnek, mind a hozzátartozóknak nagyon fontos, hogy lelkileg mennyire sikerül egy hullámhosszra kerülniük, s időt szakítani olyan fontos dolgokra, amelyek talán a múltban elmaradtak.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Méhtestrák
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A besugárzás módja, a szövetek terhelhetősége
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák, érintett méhszalag
Méhnyakrák sugárkezelése
Veszélyes a kezelés?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás

Top