Méhnyakrák IIA stádium (jelige: élet)

2008. 10. 28-án Wertheim hysterectomia és regionalis Lymhadenectomia történt. Szövettan 10945/2008. cc. planocell keratoides port. ut. GIII. poritonis uteri. pT2A pN1, pMx FIGO II.A. (tumor ráterjed a portiora, ill. a myometrium alsó harmadára, jobb oldali első resectios vonala 2 mm-re).

Mikr. leír.: III. A cervix állományában rosszul differenciált, elszarusodó laphám carcinoma igazolódott, a stromában kifejezett lobos infiltratioval. A tumor ráterjed a portiora, ill. a myometrium alsó harmadára. Perineuralis terjedés, ill. vérér invazio jeleit nem láttuk. Mikroszkópos vizsgálattal a tumor a jobb oldali elülső resectios vonalat 2 mm-re közelíti meg, a baloldali elülső resectios vonalat 3 mm-re, a jobb oldali hátsó resectios vonalat 5 mm-re, a bal oldali hátsó resectios vonalat 5 mm-re közelíti meg. A jobb oldali hátsó falat a tumor teljes vastagságában infiltrálja, de nem töri át. A petefészekben cysta ovarii igazolódott.

Mikroszkópos vizsgálattal az 5 db nyirokcsomóból 1-ben anaplasticus laphámcarcinoma metastasisa igazolódott (1/5). Carcinoma planocellulare keratoides GIII. portionis uteri.

Kérem írja meg statisztika szerint mennyi az esélyem a kiújulásra és mennyi időn belül, és ha nagy vonalakba leírná átlag ember részére is érthetően ezt a leletet, nagyon hálás lennék. Van-e valami, amire egy ilyen műtét után nagyon kell vigyáznom? És nagyon kérem, ne írja hogy beszéljem meg a kezelőorvosommal, mert ha lehetne, már megtettem volna.

Először levelének befejezésére szeretnénk reagálni. Levelében jelzi, hogy nem tudta megbeszélni a kérdéseit a kezelőorvosával. Ennek ellenére nem írhatunk mást, mint azt, hogy a daganatos betegek gondozásának alapja a megfelelő információáramlás az orvos és a beteg között. Tudjuk ugyanakkor, hogy az onkológiai, sugárterápiás osztályok nagy forgalmúak, az orvosok a rendelkezésükre álló idő alatt nagyszámú beteget látnak el, illetve dokumentálnak, kódolnak. A betegtalálkozásonként fél órás-órás megbeszélések ebbe az időkeretbe valóban nem férnek bele, de az orvosok többsége igyekszik a pontosan megfogalmazott kérdésekre korrekt választ adni.

Amennyiben úgy érzi, hogy vannak megválaszolatlan kérdései, kérhet időpontot az adott osztály osztályvezető főorvosától is, végső esetben egy másik intézményben is kérhet úgynevezett másodvéleményt, esetleg fordulhat más osztályhoz vagy orvoshoz, de fontos, hogy nőgyógyászati onkológiában jártas szakember irányítsa önnél a kontrollvizsgálatokat és döntsön szükség szerint a kezelésekről.

A FIGO rövidítés egy nemzetközi szülészeti-nőgyógyászati szervezetre utal, annak francia nevére (Fédération Internationale de Gynécologie et d’Obstetrique). Ez egy olyan stádiumbeosztás, amely a daganat kiterjedtsége alapján osztja stádiumba a betegeket. Az Ön esetében a FIGO IIA Stádium egy korai stádiumnak tekinthető, amelyben a méhnyakrák ugyan már nem csak a méhnyakban található (ezek a FIGO I stádiumok), hanem a részletes szövettani feldolgozás és leírás alapján ráterjed a méhszájra (portio) és a méhtest izomzatának alsó részére (myometrium alsó harmadára), de nem szűri be a méh függelékeket (paramterium), illetve nem terjed a medencefalig. Az Ön esetében a vizsgált 5 környéki nyirokcsomóból egyben találtak áttétet.

A FIGO stádiumoknál a IIA stádium esetén a különböző tanulmányok, különböző műtéti technikákkal és műtét utáni kezelésekkel azt írják, hogy annak az esélye, hogy nem újul ki a daganat 5 éven belül, 65-80% közötti.

Az Ön esetében a kiújulási kockázatot a daganat szövettani grádusa (Grade III, a leírt leletben GIII) ronthatja, mert rosszul differenciált, vagyis a normál sejtektől jelentősen eltérő daganatos sejteket láttak, s az ilyen daganatoknak általában nagyobb a kiújulási/áttétképzési hajlamuk, mint az alacsonyabb rosszindulatúsági fokozatba tartozó Grade I vagy Grade III daganatoké.

Arra a kérdésére, hogy mennyi időn belül újul ki a daganat, ha ez megtörténik, nem lehet pontos választ adni. Azoknál a betegeknél, akik a statisztikai táblázatoknak abba az oszlopába kerülnek a tudományos követések során, akiknél a műtétet követő 5 évben kiújult a daganat, ez különböző időben következhet be, akár pár hónappal a műtét után, vagy akár közel 5 évvel a műtét után.

Fontos, hogy igyekezzen megőrizni az erőnlétét, s az orvosi tanácsok betartása mellett legalább ekkora jelentősége van annak is, hogy a mindennapok során meg tudja találni az éltető örömöket, tehát bármennyire is meghatározó a betegség tudata és a panaszok, sikerüljön elérnie azt, hogy élete ne csak a betegségről szóljon. Ezzel összefüggésben is számos leírást találhat a kapcsolódó cikkek között.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Méhtestrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákpszichológia: nemcsak a test, a lélek is sajog
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Wertheim műtét, Grade III
Alhasi fájdalmak műtét után
Méhnyakrák II/B stádium
Méhnyakrák és fáradékonyság
In situ méhnyakrák
Méhnyakrák sugárkezelése
Veszélyes a kezelés?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás

Top