Méhrák: gyógyszerek, fájdalmak (jelige: mamuska)

Nemrég operálták meg az anyukámat méhrákkal: kivették az egész méhét. A kérdésem az lenne, hogy van-e olyan gyógyszer, ami segítene neki a rák máshová való terjedését megelőzni, illetve megelőzni további betegségeket. Operáció után milyen gyógyszer ajánlott a fájdalom csillapítására?

Azt, hogy a daganattal összefüggésben van-e szükség, illetve lehetőség műtét utáni kezelésre, a műtéti szövettan, a daganat környezetre terjedése, a beteg általános állapota és számos más tényező határozza meg. Feltehetően a további teendők eldöntése érdekében édesanyjánál történt onkológiai konzílium. A szakemberek a pontos kórelőzményeket áttekintve ekkor döntenek arról, milyen kezelést, gyógyszereket tartanak a legcélravezetőbbnek.

A műtét utáni napokban a fájdalomcsillapítókat a kórházban adagolják, amennyiben a betegnek ezek ellenére fájdalma van, azt jelezni kell az orvosnak, a nővérnek. Kívülről – vagyis a család, a hozzátartozók részéről – nem szabad gyógyszereket adagolni, mert a beteg többféle gyógyszert kaphat, s ezek kölcsönhatásba lépnek egymással, vagy ha azonos hatóanyagot kap, túladagolás léphet fel. A hazabocsátás utáni fájdalomcsillapításban a műtéttel összefüggésben általában csökkenő mennyiségű gyógyszerre, fájdalomcsillapítóra van szükség. Erről részben a hazabocsátó orvos, részben a háziorvos tud tájékoztatást adni az adott esetre, adott betegre vonatkozó személyre szóló tanácsaival.

Kapcsolódó cikkek:
Méhtestrák
A rák stádiumának meghatározása
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhtestrák, kismedencei sugárkezelés
Méhtestrák sugárterápiája
Méhtestrák miatti sugár mellékhatása vizelésnél
Méhtestrák elleni védekezés
Méhtestrák felfedezése
Túlélés kemoterápia után 2.
Méhdaganat, stádiumbesorolás
Méhdaganat eltávolítása után
Műtét után kell-e rákszűrés?
Méhtestrák, duzzadt nyirokcsomók
Vizelettartás helyreállítása
Kapcsolat a rák és a császármetszés között?

Top