Melanoma: ICD-03

Édesapámnál melanoma malignum típusú rákot diagnosztizáltak. Eltávolították az anyajegyet a mellkasáról és Clarck: IV szintű daganatról van szó. Az eltávolítást követően egy hónallap elvtávolítottak 2 darab nyirokcsomót az anyajegy közeléből a mellkasról és még 2 darabot a hónaljból. Most kaptam meg a szövettani vizsgálatot, hogy a hónaljból eltávolított nyirokcsomók áttéttel rendelkeznek (ICD-03).

Május 2-án lesz még egy műtét, amol el fogják távolítani a maradék nyirokcsomókat a jobb oldalon hónaljból. Az első 4 nyirokcsomó műtétről készült CT, vérvizsgálatok és belső szervekről történő vizsgálatok kimondottan jók voltak. Ennek ellenére mégis áttét van.

Édesapám 64 éves, nagyon jó fizikai egészségnek örvendő idős ember. A kérdésem az lenne, hogy Önök szerint ha kiműtődik a maradék nyirokcsomó, s negatív lesz a szövettani vizsgálat eredménye, mire lehet számítani? Ugyanakkor, ha pozitív lesz a maradék nyirokcsomó szövettani eredménye, akkor sugárkezeléssel vagy kemóval mennyi időt tölthet velem? Egy nagyjábóli időt szeretnék, 10 év esetleg vagy egy pár év vagy netalántán pár hónap… Tudom, hogy nem lehet ezt így megmondani, de csak van egy statisztika, hogy fogalmam legyen, hogy körülbelül mire számíthassak.

A már ismert áttétes nyirokcsomók miatt valószínűleg javasolnak daganatellenes kezelést az orvosok, például sugárkezelést és/vagy interferon kezelést, kemoterápiát. A műtét célja jelen esetben, hogy amennyiben még vannak daganatos nyirokcsomók, akkor ezek minél teljesebb mértékű eltávolítása megtörténjen, vagyis ez valószínűleg terápiás célú beavatkozásnak tekinthető.

A műtét utáni kezelés célja pedig az lehet majd, hogy gátolják a daganat helyi kiújulását, illetve az esetleg a szervezetben kitapadt, képalkotó vizsgálatokkal kimutathatatlan kicsiny áttétek (mikrometasztázisok) továbbélését és növekedését.

A mire lehet számítani kérdésre valóban nagyon nehéz válaszolni. A melanoma különösen olyan betegség, hogy még hasonló stádiumban is nagyon különböző lehet a betegség biológiai viselkedése (agresszivitása, kiújulási hajlama, áttétképzése) az egyes betegeknél. A kiújulás valószínűbb akkor, ha a környéki (regionális) nyirokcsomókban kimutathatóak az áttétek.

Ugyanakkor fontos lenne azt is tudni, hogy hány nyirokcsomó daganatos (a most a tervezett nyirokcsomó eltávolító műtétet követően erre pontosabb választ lehet kapni). Különbség van a kiújulási kockázatban akkor is, ha csak „mikrometasztázisokat” találtak a nyirokcsomókban, amikor az áttét csak szövettani vizsgálattal mutatható ki, vagy ha „makrometasztázisokat”, vagyis olyan áttétet, amely klinikailag is észlelhető (pl. tapintható, vagy ultrahangos vizsgálattal megnagyobbodott nyirokcsomóként kimutatható). Fontos kiújulási kockázatot növelő tényező az is, ha az elsődleges daganat (itt a mellkasfali melanoma) kifekélyesedett (ulcerálódott).

Részben a hiányzó adatok, részben az egyénenként jelentősen eltérő biológiai viselkedés miatt is nehéz válaszolni arra a kérdésére, amely a túlélési időket feszegeti. A levelében leírtak alapján valószínűleg jelenleg nincs kimutatható távoli áttét, ez mindenesetre jó hír. A túlélési idő jelentős mértékben függ attól is, hogy egyáltalán kiújul-e a betegség, és ha igen, akkor fél-egy éven belül jelentkezik-e a kiújulás vagy több év múlva. Bár tudjuk, hogy a bizonytalanság az egyik legrosszabb állapot, a fent vázolt számos bizonytalansági faktor miatt felelősséggel nem írhatunk Önnek konkrét időpontokat.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek

Bőrrákok
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Anyajegy és fájdalom melanoma után
Melanoma, majd vesetumor
Melanoma malignum: negatív leletek
Melanoma után áttét a tüdőben

Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Melanoma: áttétek agyban, tüdőben

Top