Mellrák, áttét a nyirokcsomókban (jelige: sunbeam)

42 éves sógornőmet két hete műtötték a mellében található rosszindulatú daganat miatt. Mellmegtartó műtétet végeztek nála, melynek során eltávolították a tumort, valamit 22 db nyirokcsomót, beleértve az őrszem nyirokcsomót is. A szövettan eredményéről szeretnék tájékoztatást kérni.

I. Jobb emlő felső-belső negyed.
Carcinoma ductale ivasivum mammae, histologiai grade II. (tubulusképzés 25-30% nucleralis garde I-III mitoticus activitás 10/10NL DCIS komponens: mintegy 10%-os mintázata szolid, kisebb területeken cribriform, nucleralis grade II-III, több ductus centrumában comedo nerosis is megfigyelhető, egy-egy ponton lobularis cancerisatio is látható. Necrosi az invasiv területen: nem azonosítható. A daganatszövet centrumában fibrosis figyelhető meg. Lymphoid beszűrődés: focalisan közepes fokú. Érbetörés: több ponton nyirokér invasio látható. Preineuralis terjedés megfigyelhető.

II. Axillaris nyirokcsomók:
Metastases carcinomatosae lymphoglandularum axillarium (15/22). A legnagyobb daganatos áttét átmérője: a makroszkópos leírás alapján 3cm, 12 nyirokcsomóban a daganatszövet a környező zsírszövetet is infiltralja, a további 3 nyirokcsomóban a nyirokcsomó tokját infiltralja csak a tumorszövet.

III. Apicalis zsírszövet.
Metastases carcinomatosae lymphoglandularum apicalium (2/2). A legnagyobb daganatos áttét átmérője 9 mm, mindkét nyirokcsomóban a daganatszövet a környező zsírszövetekbe is beterjed (makroszkóposan leírt nyirokcsomó közül 2 bizonyult mikroszkóposan is annak). PT2 pN3a
NPI 0,2×4+2+3=5.8 (M80106 carcinoma metastaticum k.m.n M85003 Carcinoma ductale infiltrans (C50.-) A daganatszövet oestrogen receptorral 80-90%-os közepes-erős intenzitású reakciót adott.
Q-score=5+3=8, Progesteron receptorral közel 100%-os intenzív pozitivitás látható. Q-score=5+3=8
Her2(SP3): negatív.

Kérem, írja meg, hogy a fenti adatok alapján mire számíthat, és mekkora a gyógyulási esélye.

A betegnél kiterjedt nyirokcsomó áttétekre derült fény, sok nyirokcsomót távolítottak el, s ezek többsége a részletes szövettani feldolgozás során áttétesnek bizonyult. A daganat szövettani rosszindulatúsági foka (grádusa, grade) is magas, vannak benne grade III-as területek (I-es az alacsony, II-es a közepes, III-as a magas érték, ez utal többek között a kiújulási kockázatra).

A szövettani lelet azt is leírja, hogy a DCIS (ductalis carcinoma in situ) összetevő igen magas malignitásfokú (vagyis magas rosszindulatúsági fokú). A részletes leírás kitér arra is, hogy a nyirokerekben is látszik daganat (érinvázió), valamint hogy az idegrostokat beborító hüvely mentén is terjed (perineuralis terjedés) – ez utóbbi két tényező szintén rosszabb prognózist, rosszabb kilátásokat sejtet.

Az NPI a Nottingham Prognosztikai Index rövidítése. Ez egy olyan index, amelyet a szövettani feldolgozásban leírt jellemzőkből számolnak ki egy speciális képlet segítségével. A számítás során figyelembe veszik a daganat méretét, a rosszindulatúsági fokot, a nyirokcsomók érintettségét. Ha a képlet alapján számított érték 3,0 alatt van, kiváló prognózisról beszélnek, 3,14 alatt jó prognózisról, 5,4 alatt közepes prognózisról, 5,4 felett rossz prognózisról, vagyis ilyen esetben nagy a daganat kiújulási kockázata. A prognosztikai index befolyásolhatja, hogy a műtét utáni (úgynevezett adjuváns) kezelést hogyan tervezik: másképpen kell kezelni egy alacsony és máshogyan egy magas kockázati csoportba tartozó beteget. A kiújulás szempontjából magas kockázati csoportba tartozó betegnél általában erősebb kezeléseket alkalmaznak, így törekednek arra, hogy elpusztítsák a szervezetben esetleg már meglévő, mikrometasztázisnak nevezett, szemmel (röntgennel, CT-vel) még nem látható, igen kicsiny áttéteket.

Az emlőmegtartó műtétet követően sugárkezelésre és kemoterápiára is előreláthatóan szükség lesz, s hosszabb távon (több éven át) valószínűleg hormonkezelésre is, amelynek fajtája függ attól, hogy sógornője premenopauzás vagy posztmenopauzás, vagyis hogy menstruál-e még.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Halász Judit és a mellrák: nem feledett életöröm
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Carcinoma ductale invasium
HER2: hormonkezelés és CEA érték
Mellrák terápiájának hatásai?
Carcinoma ductale
Emlőrák, grade 3
HER2 mellrák tumormarkerei

Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top