Mellrák áttétei csontban, tüdőben (jelige: tünci)

2006-ban mellemben találtak tumort, her2 pozitív. Négy nyirokcsomót is érintett. Műtöttek, kemoterápiát kaptam, majd a májamban is találtak tumort. 4 hónapon belül ezzel is megműtöttek. A kemoterápiát folytattuk, sugárkezelésen is túlestem. Tünetmentesen újra munkába álltam 2007 áprilisban. Közben kaptam egy évig 3 hetente a Herceptin nevű infúziót. 2008 márciusban fejeződött be ez a kúra, de már az utolsó hónapban száraz köhögés gyötört, légszomjam volt, erős jobboldali fájdalmaim. Júliusra kiderült, hogy pathológiás csonttörésem volt a VII-VIII. bordámban az erős köhögéstől, mind a kettő tüdőmben több apró, 2-8 mm-es tumor van és a szegycsontomon is rákos sejtek vannak. Újra kemoterápiára járok.

Az érdekelne, ha a jelenlegi kezelés nem ad várt eredményt, milyen lehetőségem van még vagy éppen a kezelés mellett mit tehetek? Orvosommal nincs bajom, de a kérdéseimre mindig azt mondja: ne menjünk annyira előre. Kicsit bizonytalannak látszik. Egyáltalán milyen stádiumban vagyok? A papírjaimból nem tudom kihámozni.

Leírása alapján emlődaganatos betegsége korán áttétet adott a májba, majd az alkalmazott kemoterápiás és HER2 gátló kezelés mellett egy ideig nem adott a képalkotó vizsgálatokkal kimutatható áttéteket, majd  betegsége mégis szétszóródott, áttétek jelentkeztek a csontban, s a károsodott csont el is tört, valamint a vizsgálatok szerint, ahogyan írja, mindkét tüdőben megjelentek daganatos gócok. Az orvosi szaknyelv ilyenkor az I-től IV-ig terjedő beosztásban IV-es stádiumú folyamatról beszél, ez Önnél már a májáttét, tehát az elsődleges, primer tumor távoli szervben történő megjelenése óta fennáll.

Ilyen esetben a kemoterápiás kezelések segíthetnek a betegség visszaszorításában, a kóros sejtburjánzás lassításában. Ha az egyik fajta nem adja a várt eredményt, újabb kombinációt fog várhatóan indítani az orvosa. A csontok csontritkulást eredményező áttéte miatt általában biszfoszfonát tartalmú kezelést is szoktak adni, hogy gátolják, lassítsák a csontban zajló daganatos folyamatot, illetve késleltessék egy esetleges újabb törés kialakulását.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes mellrák
Mellrák, csontáttét gyanú
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Áttétes mellrák gyógyszere
HER2 mellrák esélyei
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top