Mellrákosként gyermekáldásra várva (jelige: Anci)

31 éves (!), emlődaganatos beteg vagyok. Mivel a daganatom 50%-ban ösztrogén és progeszteron érzékeny, így leállítják a hormonjaimat. Az onkológiai bizottság orvosai azt mondták, ne aggódjak, max. 2 évre leszek klimaxos, utána mindent visszaállítanak, és akár szülhetek is (mivel 1 gyermekem van, és éppen a következő fogantatást terveztük, amikor kiderült a betegségem). Valahol viszont azt olvastam, hogy a hormonkezelést 5 évig kell folytatni.

Akkor most mi igaz? Azt is olvastam, hogy a kemoterápia alatt végleg leállhat a menstruáció. Egyáltalán: lehet itt végleges gyógyulásról és gyermekválalásról beszélni?

A daganatom 14 mm-es és 7 mm-es volt, invazív duktalis carcinoma. Grade III, HER2 negatív, a nyirokcsomókban nem voltak áttétek.

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy az operált mellemben (6 hete volt a műtétem) időnként égő jellegű fájdalmat érzek és nagyon mirigyesnek találom. Normális ez?

A premenopauzás emlődaganatos nőbeteg kezelésében is fontos szerepe van az ösztrogén termelődés visszaszorításának, amelyet általában legalább 2 évig alkalmaznak, de valóban vannak olyan adatok is, amelyek a hosszabb ösztrogéngátló kezelések előnyös hatására utalnak. Bár az emlőrák a helyesen alkalmazott onkológiai kezelésekkel ma már krónikus betegségnek tekinthető, sem 2, sem 5, sem 10 év elteltével nem állítható az, hogy a betegség megjelenésének, azaz kiújulásának kockázata Önnél ugyanolyan alacsony lenne, mint más harmincas éveiben járó nőknél, akiknél korábban nem állították fel az emlőrák diagnózisát.

A későbbiekben tervezett gyermekvállalást befolyásolhatják a következő két évben tervezett kezelések, valamint a kontroll vizsgálatok eredményei is.  Ugyanakkor fontos tudni, hogy a citosztatikus (kemoterápiás) kezelések potenciálian károsíthatják a petesejtet. Ezzel kapcsolatban majdan, ha a gyermekvállalás gondolata pár év daganatmentes állapot után ismét felmerül, a genetikai tanácsadáson történő részvételt érdemes megfontolnia.

Az emlővel kapcsolatos panaszokra látatlanban nagyon nehéz válaszolni, azt javasoljuk, mutassa meg az Önt operáló sebésznek, esetleg az onkológusnak.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Betegklubot szerveznek az emlőrákos nőknek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: van más mód?
Emlőrák és petefészek
Kemoterápia után lehetek-e terhes?
Terhesség emlőrák után
Mellrák kiújulása mindkét mellben egyszerre?
Mellrák kiújulás műtét után
Megvastagodott műtött mell
5 évvel emlőműtét után

Top