Mennyit fizetek a tápszerért? (jelige: gmf043)

Daganatos beteg vagyok, elkezdtem fogyni, kaptam rá Megace szuszpenziót, ezért 300 Ft-t fizettem, kaptam tápszert, Nutridrink-et, ezért fizettem 8460 Ft-t. Később hallottam, hogy ezt a tápszert ingyen kellet volna megkapni. Ha ez igaz, akkor hogy kaphatom vissza a pénzemet? Mivel nyugdíjas vagyok, minden fillére szükségem van, mivel nekem kell a kezelésekre járást is megelőlegezni, amit majd 1 hónap múlva kapok vissza.

A különböző gyógyszerekhez az egészségbiztosítási rendszer a biztosítottaknak különböző százalékban ad támogatást. Az egyes gyógyszerek támogatása időről-időre némiképp változhat, ennek követésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) mindig közzéteszi az éppen érvényes támogatási listát.

Ez jelenleg, 2009. augusztusban a következőként alakul: az első készítmény esetében a 300 forint az úgynevezett dobozdíj volt, mivel ezt a készítményt bizonyos daganatos betegségekben, vagy olyan betegeknél, akiknél a jogszabályban megállapított mértékű testsúlyvesztés tapasztalható, 100%-os támogatással rendelhetik bizonyos szakorvosok (jelenlegi szabályozás szerint az onkológus, a sugárterápiás vagy a hematológus szakorvos).

A levelében említett másik készítmény egy tápszer, amelyhez 70%-ban járul hozzá az egészségbiztosítás, vagyis az arra jogosult rosszindulatú daganatos betegségben szenvedő beteg a tápszer árának a 30%-át fizeti ki. Ezt a tápszert is bizonyos szakvizsgával rendelkező orvosok rendelhetik, illetve szakmai javaslatuk alapján a beteg háziorvosa. Mivel ezek a kisebb kiszerelésű tápszerek teljes áron dobozonként több száz forintba kerülnek, és napi 2-6 doboz között szoktak ezek fogyasztásából javasolni, az egyhavi adagért meglátásunk szerint jogszerűen fizethette a levelében jelzett összeget. Közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező betegeknél a közgyógyászati ellátásra fordítható összegből fordítható a tápszerre is, ez természetesen egy más eset.

Nem tudjuk, honnan hallotta, hogy a tápszert ingyenesen kellett volna megkapnia. Általánosságban, ahogyan írtuk, a testsúlyveszteséggel küzdő daganatos betegek a 30%-át fizetik a teljes árnak, s ez egy hónapra vetítve nagyságrendileg az az összeg, amit Ön levelében írt.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Megéri meggyógyítani a rákbetegeket
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Méltányosságból finanszírozott kezelések
Rákgyógyszerek: nem méltányos sokat várni
Itthon többen halnak meg rákban mint máshol

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
A tüdőrák ára
Tüdőrák és a palliatív kezelés

Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?

Top