Miért nem gyógyították meg? (jelige: Dávid)

2012. márciusban találtak édesapámnál kezdetleges rákot, vagyis gyanakodtak a sarcomára, de semmilyen gyógykezelésbe nem vonták bele, csak szűrésekre és állandó vizsgálatokra hívták ahelyett, hogy felhívták volna a figyelmét a hozzátartozónak, hogy lehet komolyabb baj is ebből. Mindezt úgy fejezném ki, hogy nagy ívben beleszartak egy ember életébe! Mert ekkor már létezett Pécsen egy híres onkológus, aki kemoterápia és sugárzás nélkül, persze garancia nélkül elkezdte volna a kezelést, és mai nap is élne.

Így addig hagyták míg december elején kiköpte a tüdejét, majd utána elkezdték a kemoterápiát, ami megölte amit lehetett és 3 nap alatt levette a lábáról, halálig csak vizet ivott. Teljesen képtelenség felfogni, hogy orvosok olyan dolgot megengednek maguknak, hogy ezen betegektől nagyon jelentős összeget vesznek el és nincs garantálva az életük, és amikor már elkezd ez a betegség enyhe lefolyásban kezdődni, nem tájékoztatnak senkit, hogy lehet, van esély a gyógyulásra.

Mint tudjuk ez Magyarország legnagyobb bevétele az egészségügyben: az onkológia és a sebészet, ahol tetemes összeghez jut a kórház és maga a főorvos vagy kezelőorvos. Ez maga a szégyen és megalázó, embertelen viselkedés attól, aki felesküdött az emberek gyógyítására, és ezért jelentős összeget állapít meg. Akinek nem inge, ne vegye magára, de sajnos ez egy megtörtént eset és a halállal is meg kellett szegény apámnak küzdeni, és a családom azóta mindezeket nem fogadja el, és visszanézve a vizsgálati eredményeket, és tudva azt, hogy állandóan valamilyen vizsgálatra hívták, s nem gyógyításra vagy ennek megelőzésére, és csak a pénzt várták mikor tudták, hogy haldoklik, már felfoghatatlanul szégyen ez az orvosok felé, akik nem erre esküdtek fel. És akkor még nem sorolom magát a betegnek a kezelését és a hozzátartozókkal való bánásmódot!

Ellenben itt készen megállapítottam, merem minden orvos felé mondani, hogy a biopsziával csak hamarabb végeznek ezekkel a betegekkel. Erre nincs magyarázat. Csak mire mindennek utánajártam, már eltemetem apámat. Ez a levél legyen az orvosoknak egy példa, hogy az embereket hogyan semmizik ki, de nem gyógyítanak a TB-re, csak pénzért!

Leveléből nem derülnek ki konkrét orvosi adatok, csak valószínűsítjük, hogy édesapjának szarkómája volt, amelynél ezt követően tüdőáttéteket találtak, ami sajnos nagyon jellemző erre a rosszindulatú betegségre. A márciusi és az azt követően keletkező orvosi leletek, vélemények valószínűleg adhattak tájékoztatást a betegnek a diagnózisról, s a betegség kiterjedtségéről.
Levelében félrevezető állítások vannak, amelyek másokat is alaptalanul elbizonytalaníthatnak, ezért a következőket nagyon fontos tisztázni.
A biopszia szövettani mintavételt jelent, ez minden daganatos betegség gyógyításának alapja, mert amíg a szöveteket nem vizsgálják meg mikroszkóp alatt a patológusok, addig csak a röntgen, CT, MRI alapján lehetetlen megmondani pontosan milyen betegséggel állunk szemben, milyen kezelés az indokolt. A biopsziának a rák kimenetelére semmilyen kihatása nincs. Ha viszont nincs szövettani lelet (ami származhat biopsziából vagy műtétből), akkor nem ismerjük az adott daganat biológiai jellemzőit, lehetetlen bármiféle érdemi gyógyítás.
Vizsgálatok, illetve alapos kivizsgálás nélkül nem lehet felelősségteljesen dönteni egyetlen beteg kezeléséről sem, függetlenül attól, hogy daganatos betegről vagy más kórral küzdő páciensről van-e szó.
Sajnos sok esetben, például a tüdőáttétes szarkómás betegeknél reálisan nem várható teljes gyógyulás, a cél az állapotrosszabbodás elodázása, a megnyerhető idő azonban betegenként változó. Az orvoslás szabályait betartó orvos nem áltathatja a betegeket és a hozzátartozókat. Sajnos vannak, akik a kórházak falain kívül kihasználják a kétségbeesett élethelyzetet, s úgy ígérnek – ahogyan Ön írja, garancia nélkül – borsos áron gyógyulást, hogy arra semmilyen reális bizonyítékot nem tudnak felmutatni. Utólag pedig azt állítják, az ő csodamódszerükkel biztosan meggyógyult volna egy páciens. Érdemben erre a feltételes módban fogalmazott „biztos állításra” lehetetlen észérvekkel válaszolni. Ha valóban létezne egy agresszíven terjedő szarkóma ellen hatásos kórházon kívüli kezelés, vélhetően sokkal nagyobb lenne a meggyógyultak aránya ebben a ritka, de sokszor végzetes kimenetelű betegségben. A társadalombiztosítás is a minél hatékonyabb, orvosilag bizonyítottan hatékony kezelési módszereket fogadja be finanszírozásba, hiszen a feladata, hogy adott keretösszegből minél nagyobb életnyereséget biztosítson az ország számára.

Azzal a problémával sajnos mi is sokszor találkozunk, hogy a betegek úgy érzik, a gondozás során nem kaptak kielégítő módon, érthetően választ kérdéseikre. A magunk eszközeivel ezen igyekszünk enyhíteni, ám a személyes orvos-beteg kapcsolatot nem válthatjuk ki.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
Nem tudják a rákbetegek mi vár rájuk
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Nagy Bandó András: a halandóság megismerése
Gyászolók az interneten

Top