Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?

A párom nyelvgyökrákos beteg 2 éve. Most volt orvosi bizottság előtt (tudni kell, hogy több mint egy-másfél éve tumorkeresés folyik nála a magas CRP, fehérvérsejtszám és süllyedés miatt). Több műtéti beavatkozást csináltak nála, mert ez a rákos betegség úgy néz ki nála, hogy a nyelv hátsó részén fehér színű lepedék jelentkezik, majd ez terjed tovább fájdalommal, nyelési nehézségekkel társulva. Az orvosi bizottság ezt az állapotot a 2 évvel ezelőtti állapothoz képest javulásnak állapította meg. Jelenleg is műtét van kilátásban, mert ez a lepedék ismét megjelent, ami szerintem nem nevezhető gyógyult rákbetegségnek, mert a szövettani leletek folyamatosan burjánzó sejteket mutatnak. Kérdésem a következő: mikor mondhatják ki a gégészeti rákos betegségeknél, hogy gyógyult a beteg?

Tudomásom szerint a megállapított rákos betegek esetén a tünetmentességtől számított 5 év után lehet kimondani, hogy gyógyult. Ön szerint ez a leírt állapot gyógyultnak mondható? Ezek mellett még a szívével, a gyomrával is vannak problémák.

A tünetmentesség után 5 évvel sem lehet valakiről biztosan megmondani, hogy meggyógyult. Annál az embernél, akinek már jelent meg a szervezetében rosszindulatú betegség mindig van csekély esély a kiújulásra, igaz, ennek kockázata általában az idő előrehaladtával csökken. A „bűvös” öt évet a statisztikai feldolgozásokhoz használják leginkább, például annak érzékeltetésére, hogy 5 évvel egy adott kezelés után a betegek hány százaléka van életben, milyen egy adott betegség adott kezelése mellett a túlélési esély.

Másrészről, amennyiben nincs szövettanilag igazolt kiújult daganat vagy áttét, akkor dönthet úgy a munkaképességet elbíráló bizottság az elsődleges daganat műtéti eltávolítása után akár 2-3 évvel is, hogy a beteg visszanyerte a munkaképességét, illetve rehabilitálható, tehát van esélye visszatérni a munkaerőpiacra.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
A szájüreg szűrése és önvizsgálata

Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák kezelése és esélyei
Nyelvgyökrák: műtét helyett más protokoll
A szájüreg állapotfelmérése
Afták, herpesz és szájrák
Csomó a nyelv alatt
Belső szemölcs a szájban

Szájrák és tüdőrák tünetek?

Áttétes szájüregi rák?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Bölcsességfog és szájrák
Alapos szájüregi szűrés
Nyelvgyökrák fájdalmai
Fekélyes nyelv fájdalma
Duzzanat a nyelvben
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top