Nagy műtét utáni szex (jelige: Szegedi morcos)

A feleségemnek rák tumor miatt ki kellett műteni teljesen a hüvelyt, a húgyhólyagot, a húgyvezetéket ez év áprilisában. Oldalra került kihelyezésre egy pót húgyvezeték és zacskós megoldást alkalmaztak az orvosok. Azt szeretném tudni, hogy létezik-e valahol Európában olyan klinika, ahol más eljárást alkalmaznak, azaz lehetne-e most egy újabb műtéttel egy normálisabb megoldást találni? Ha igen, hol és kb. mennyibe kerülhet?

A másik kérdésem az, hogy mivel nincs hüvely, az anális szex engedélyezett és mikortól? Ha esetleg visszaműtenek korrekciós műtéttel egy másik hüvelyt, abba visszatér a korábbi érzet? Vagy csak egyszerűen lesz? Előre is köszönöm a válaszukat, egy remélő férj, aki nem akar elválni ezekért.

Valószínűleg azért került sor erre a kiterjedt műtétre, mert ez adott esélyt a daganat teljes eltávolítására. Ilyen esetben a kismedencei képalkotó vizsgálatokkal (CT, MR) szokták azt követni a továbbiakban, hogy nincs-e mégis daganat kiújulás.

Azt, hogy rekonstrukciós műtétre van-e egyáltalán lehetőség, sajnos nem tudjuk megmondani, s azt sem, hogy a jelen helyzetre létezik-e valamilyen eljárás. A daganateltávolító műtét utáni időszakban szükség lehet még kezelésekre (a kiújulás kockázatának csökkentésére). A nőgyógyásszal, illetve az onkológussal érdemes lenne ismételten átbeszélni a betegséggel kapcsolatos helyzetet, azt, hogy milyen cél elérése érdekében került sor ilyen műtétre, s a jelen daganatos betegséggel várhatóan mik a további lépések. A szexualitással kapcsolatos kérdésekre is leginkább az a szakember tud válaszolni, aki pontosabban és részleteiben ismeri a jelenlegi helyzetet.

Kapcsolódó cikkek:
Rák és szexuális élet férfiaknál
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Szex és méhnyakrák: mennyi idő?
A rák fertőz szexuális úton?
Méhnyakrák és szexualitás 2.

Top