Nőgyógyászati kontrollok (jelige: benkó)

Családban Édesanyámnak 7 évvel ezelőtt endometrioid cc miatt méheltávolítás, valamint mindkét petefészek eltávolítás történt a nyirokcsomó hálózattal együtt, majd irradiatio a hüvelybe és a kismedencére a petefészekben talált metasztázis miatt.

Rendszeres kontroll: kismedencei MR, fizikális nőgyógyászati vizsgálatra járunk. MR 2 hónapja negatív volt. Februárban fizikális vizsgálattal a hüvely hátsó falán kis puha, banalisnak tűnő elváltozás jelent meg. Kismedence jobb oldalt kötöttebb volt (hegesedés).

Nemi tájékon, főleg a hüvelybemenetnél égő viszketés a panasz. Általános állapota jó. 2-3 hónap múlva javasolt a kontroll fizikális vizsgálat.

Mi erről a vélemény? Aggódjunk-e? Lehet-e késői áttét, esetleg hüvelyi laphámrák?

Amennyiben a februári vizsgálatot végző nőgyógyászban, ill. onkológusban felmerült volna bármilyen rák lehetősége a vizsgálat alapján, akkor nagy valószínűséggel szövettani mintavételt javasolt volna. Amennyiben az égő-viszkető érzés a februári kontrollvizsgálat óta jelent meg, akkor érdemes miatta ismét édesanyjának a nőgyógyászhoz fordulnia, illetve ha új panasz alakul ki, vagy a panaszok nem szűnnek, akkor ezek enyhítésében is a kontrollokat végző nőgyógyásztól kaphatnak segítséget.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Méhtestrák
Nőket fenyegető rákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top