Non-hodgkin indolens limphoma

2008 szeptemberében kivették a lépem és a szövettan vizsgálati eredménye non-hodgkin indolens B sejtes indolens limphoma. Műtét után szépen lábadozom, de kétségeim vannak és félek, mert a kezelőlapomon számomra riasztó, ismeretlen dolgok is vannak még írva.

Pl.: az esetek többségében csontvelői infiltráció is igazolható, a csontvelő szövettani vizsgálata ezért megfontolandó. Ez vajon mit jelent? Hamarosan megyek vérkép ellenőrzésre és ultrahangra, aggódom, mert elégé fel vagyok fújódva, remélem nem újabb daganatom van. Hiába kérdeztem a kezelőorvosomtól bármit, csak mosolygott és annyit mondott, hogy várjunk. De mire!? Egyébként nagyon jó orvos, minden bizalmam az övé és minden tiszteletem. Lehet, hogy nem akart megijeszteni?

A limphoma a nyiroksejtek betegsége, amelyek nemcsak a lépben fordulnak elő, hanem a szervezetben más helyeken is, így például a csontvelőben, a nyirokcsomókban, illetve a vérből is kimutatható az esetek egy részében. A vérképellenőrzés és az ultrahang eredményeket mindenképp meg kell beszélnie orvosával, javasoljuk, hogy ekkorra készüljön fel a kérdésekkel, s vessen fel minden olyan tényezőt, amelyre választ szeretne kapni. A kórlapból kiragadott egy-egy kifejezést ugyanis érdemben nehéz értékelni, hiszen a betegség megítélése is komplex, sok múlik a részleteken. Mondja el orvosának mennyire frusztrálja Önt a bizonytalanság, s ezért szeretné, ha a várakozó álláspont mellett is felvilágosítást adna a lehetséges kimenetelekről.

Kapcsolódó cikkek:
Válaszok nélkül távozunk a kórházból
Daganatellenes kezelések, mellékhatások
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csomók a nyakon
Megduzzadt nyirokcsomók
Hodgkin kór
Nyirokcsomó megnagyobbodása
Kérdés a limfómáról
Non-Hodgkin Limfóma

Top