Nyelvgyökrák esélyei (jelige: nyelvgyökrák)

Egy jó barátomnak a nyelvgyökráknak az egyik legagresszívabb típusát állapították meg, a manduláján van a másik tumor, nem bír nyelni, ill. nehezen folyadékot. Állandó erős fejfájása van, sokat fogyott, kap már fájdalomcsillapítókat, de állandóan alszik tőlük. 28-án kezdik a sugárkezelést 6 hétig, illetve a kemoterápiát is. Nagyon rosszul néz ki. Mekkora esélyei vannak a túlélésre ennek a betegségnek?

Az Ön leírása alapján helyileg előrehaladott betegség valószínűsíthető, amely nyelési és így táplálkozási zavart okoz, következményes fogyással, illetve a beteg fájdalmai miatt valószínűsíthetően középerős-erős fájdalomcsillapítók adására van szükség. Az úgynevezett fej-nyaki daganatokban a kemoterápia együttes adása a sugárkezeléssel javítja az eredményeket, fokozódik a daganatos sejtek pusztulása, remélhetőleg kisebb lesz a daganat, s ezzel párhuzamosan mérséklődhet a fájdalom, javulhat a nyelés, a táplálkozási képesség.

Ahhoz, hogy legalább nagy vonalakban, a tudományos irodalmi statisztikákra támaszkodva lehessen valamit mondani arról, hogy egy adott betegségnek hány százalék a várható 5 éves túlélése (a betegek hány százaléka él 5 év múlva), ahhoz a pontos stádiumbeosztás és a szövettani lelet részletes ismerete szükséges. Ugyanakkor ennek birtokában is csak közelítő értéket lehet mondani, hiszen miként minden beteg, úgy minden daganat is más és más, eltérően reagálnak akár nagyon hasonló szövettanú betegségek is az onkológiai kezelésre (sugárkezelés, kemoterápia, célzott terápiák).

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Segítség a rákbetegek családtagjainak

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák: stressz, félelem
Kiújuló nyelvgyökrák, IV stádium
Nyelvgyökrák fájdalmai
Nyirokmirigyek és nyelvgyök
Nyelvgyökrák 3. stádium esélyei
Nyelvgyökrák stádiuma
Duzzanat a nyelvben
Leletértelmezés
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top