Nyirokcsomók, hererák? (jelige: Uncertainty)

25 éves férfi vagyok, kb. 2 évvel ezelőtt a háziorvosomnak egy rutinvizsgálatnál (gyomoráttapintás) feltűnt, hogy az inguinális nyirokcsomóim tapinthatóan megduzzadtak. Akkor nem tulajdonított neki különösebb jelentőséget, az akkori, enyhe lefolyású fertőzésemnek tulajdonította a dolgot.

Azonban mint észrevettem, nevezett nyirokcsomók 2 év múlva is duzzadtak maradtak, sőt kb. 3 centiméter nagyságúra is megduzzadt az egyik (azt nem figyeltem, hogy ez nagyobb-e a 2 évvel ezelőtti állapotnál). Tapintásra (és néha anélkül is) enyhe fájdalmat érzek ezeknél, a heréimet is sokszor áttapintottam, elég érzékenyek és néha fájnak is az epidemys környékén, de göböt vagy duzzanatot egyik felszínén sem véltem felfedezni. Ami viszont zavar, hogy újabban a belső combom is elkezdett fájni, főként a jobb oldalon (a nyirokcsomó megnagyobbodás, amennyire meg tudtam ítélni, szimmetrikus mindkét oldalra nézve). Azt olvastam, hogy van olyan hererák, amely a hasi főverőér vonalán lévő nyirokcsomókban képez áttéteket, ha jól tudom, a belső combban is ez halad tovább.

Kérdésem, hogy lehetséges-e a lymphoma/heredaganat, mint fenti tünetek okozója? Onkológushoz most fogok menni, eddig nem mentem el ellenőriztetni a dolgot.

Kérdésében látatlanban nem foglalhatunk állást. Amennyiben tartósan megnagyobbodott nyirokcsomó(k) tapintható(ak), mindenképp indokolt az orvosi vizsgálat, ahol eldönthetik, felmerül-e ennek hátterében valamilyen rosszindulatú betegség gyanúja, különösen a herepanaszok tükrében. Amennyiben ilyen gyanú felmerült, azt citológiai és/vagy szövettani vizsgálattal kell alátámasztani. A kivizsgálást nem szabad halogatni, a további lépések szükségességének eldöntésében segít a most tervezett onkológiai konzílium.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők “kiváltsága”
Daganatok jellemzői
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Eltérő herék, urológiai vizsgálat halogatása
Herevizsgálat diagnózisa
Hererák: echoszegény terület a májban
Hereeltávolítás utáni kezelések
Gyermeknemzés sugár után
Gyermeknemzés hererák után
Kemoterápia és spermiumok
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Hererák és ejakuláció
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén “sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top