P2: nem felesleges a műtét!? (jelige: pipacs)

36 éves nő vagyok, még nincs gyermekem. P2-es citológiai eredményem lett és a HPV tesztem is pozitív (magas kockázatú). Orvosom – tekintettel ezen eredményekre és a nagy mértékű hámsérülésemre – sürgősen műtétet javasolt. Közölte, hogy egy hét múlva rákmegelőzés céljából meg kell csinálni. Az a baj, hogy én fenntartással kezelem eme kijelentését. Nem értem, hogy miért kell műteni, ha minden tájékoztató cikkben azt olvasom, hogy a P2 az normál eredmény. Miért nem elég, ha kontrollokra járok? Milyen mértékben befolyásolja a gyerekvállalási tervünket?

Egyáltalán ez célszerű vagy van a méhnyakrák megelőzésének más módja is? Jelenleg kúraszerűen immunerősítőt szedek. Mennyire károsítja ez a szervezetemet, tekintettel arra, hogy mielőbb szeretnénk gyermeket!? Kérem segítsen hozzá mielőbbi válaszadásával az ésszerű döntéshozatalhoz. Nagyon félek attól, hogy a műtét jelenleg talán “felesleges”.

Levele alapján nem tudjuk biztosan megmondani, mit jelent a nagymértékű hámsérülés. Önmagában a P2 valóban olyan citológiai eredmény, amely nem veti fel rosszindulatú méhnyaki folyamat eshetőségét. Egy műtétre nehéz azt mondani, hogy felesleges, helyesebb kifejezés talán a “még nem időszerű.” Még a magas kockázatú HPV fertőzések esetén sem szükséges azonnal műtétet végezni, ha a cytológiai lelet nem indokolja, és a levele alapján ez úgy tűnik. (Az utóbbi időben a nőgyógyászok, onkológusok egy másfajta osztályozást is alkalmaznak a méhnyaki folyamatok értékelésére, ez a korszerű osztályozás azonban nem P alapján, hanem a Bethesda-rendszer szerint csoportosít és az több információt tartalmaz a műtét szükségességéről.)

Mivel nagyon sok kérdés merül fel Önben, az összes rendelkezésre álló lelettel kérhet egy másik orvostól konzíliumot, úgynevezett másodvéleményt, tekintettel életkorára és a gyermekvállalási terveikre.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Citológia eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top