P3-as citológiai eredmények (jelige: Marcsi)

2007. októberben volt egy kisebb műtétem, ugyanis júniusi rákszűrésem P3-as lett. 2008. 11. hó megint P3 lett a rákszűrésem, egy hónap múlva megint egy cytológia vizsgálat után, semmi kezelés nélkül negatív lett a cytológia. Nyugtalan vagyok, mert a nőgyógyász hat hónap múlva hívott vissza kontrollra. 52 éves vagyok és az anyukám is 53 évesen halt meg mellrákban, ami a csontba lett áttétes. Mit tegyek!?

Önmagában egy P3-as citológiai eredmény még nem jelent rosszindulatú daganatot. Ha ismételten P3-as az eredmény, általában sor kerül egy kisebb méhnyaki műtétre. Leveléből nem derül ki, hogy Önnél októberben milyen műtét történt, s annak mi volt a szövettani (tehát a citológiai vizsgálatnál részletesebb információkat adó) eredménye. Feltételezzük, hogy ez a szövettani eredmény megnyugtató volt az orvosa számára, ezért csak 6 hónap múlva hívta kontrollra.

A lelet lehet, hogy rajta van az Ön októberi zárójelentésén vagy a kontrollvizsgálatnál kaphatta meg. Saját megnyugtatására, és a későbbiekben “archiválásra” érdemes lenne beszereznie, ha nem áll rendelkezésére, hiszen egy ilyen lelet az Ön állapotáról szól, s a későbbiekben lehet jelentősége.

Összességében azt tanácsolhatjuk, hogy mindenképpen vegyen részt fél év múlva a rákszűrésen, amennyiben pedig időközben valamilyen nőgyógyászati panasza jelentkezne, forduljon halogatás nélkül orvoshoz.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhtestrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 CIN1, kell konizáció?
Hogy zajlik a konizáció?
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top