P3 várandósan (jelige: Borim)

Azért fordulok Önhöz, mert nem tudom eldönteni mit is tegyek? Mi lenne a helyes? Október 14-én elmentem nőgyógyászati vizsgálatra, ahol egyben a rákszűrést is megcsinálták. Azért mentem, mert szerettünk volna a párommal közös gyermeket. Igaz, neki is van egy nagy lánya (15) az előző kapcsolatából, meg nekem is (10). Október 27-én vettem egy terhességi tesztet, amely pozitív lett. Visszamentem az orvoshoz. Közben megérkezett a rákszűrés eredménye is: P3.

Utána olvastam mit is jelent, és mivel jár. Azt mondta az orvos, hogy 3 hónap múlva meg kell ismételni a vizsgálatot. Viszont addigra 19 hetes leszek. Akkor már késő gondolkozni. A párom is úgy gondolja, lehet, hogy jobb lenne nem megtartani a babát. A lányommal nem volt semmi bajom. Most viszont állandóan rosszul vagyok, ég a gyomrom, hőhullámok jönnek rám, van úgy, hogy meg sem bírok mozdulni olyannyira rosszul vagyok. Nem vagyunk hívei az abortusznak! Én folyamatosan járok orvoshoz, a párom viszont nem hajlandó egy orvost sem felkeresni. Persze én kezeltessem ki magam… Ezek után mit tegyek!?

A P3-as citológiai eredmény és a koraterhességhez kapcsolódó rosszullétek, hányingerek függetlenek egymástól! Ugyanaz a kismama egészen eltérő módon élhet meg két terhességet, ez önmagában még nem kóros. A gyomorhullámzást nem javítja, ha „kikezelteti” magát.

Orvosi szempontból az tanácsolható, hogy menjen vissza az orvosához korábban, kérjen konzultációs lehetőséget, hogy pontosan feltérképezhessék, mi várható, ha 19 hetesen ismét P2, P3 vagy P4, P5 a citológiai eredménye, hiszen ennek ismerete szükséges ahhoz, hogy átláthassa a helyzetet és döntsön. A P3 nem jelent önmagában daganatot, de citológiai kontrollvizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a további teendőket meg lehessen határozni, és ha felmerül valamilyen méhszájfolyamat gyanúja, időben lehessen lépni.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top