P4 és HPV 16 (jelige: KOLOVOZ)

A nőgyógyászati szűrővizsgálat eredménye P4 volt és HPV 16, (a kolposzkópos vizsgálat negatív volt). Magas frekvenciájú rádióhullámmal kúp alakú kimetszést végeztek a méhnyakamon. Az orvosom azt mondta, a citológiai eredményem azt jelenti, hogy gyógyult vagyok, azonban 3 havonta kell citológiai vizsgálatra mennem. Az első citológiai eredmény után, ha az jó lesz, kapok Cervarix oltást. A vőlegényemmel 3 éve együtt élünk. Szeretnénk gyereket.

Kérdések:
Ha gyógyult vagyok, miért kell 3 havonta járnom citológiai szűrésre (miért nem elég évente)?

Ha az óvszer nem nyújt 100 százalékos biztonságot a HPV 16 és más HPV-k ellen, akkor addig ne szeretkezzek a vőlegényemmel, amíg az oltást meg nem kapom? Illetve az első oltás után már lehet óvszer nélkül is szeretkeznem vele vagy csak a 3. oltás után lehet?

A vőlegényem is volt HPV szűrésen, de csak egy helyről vettek tőle mintát (az ondóvezetékből), eredmény 14-én lesz. Ha a vőlegényemnél az eredmény negatív lesz, akkor nem fertőzhet vissza a HPV-vel?

Az oltás 3 részletből áll, csak fél év után alakul ki védettség, addig szerencsésebb óvszert használni még akkor is, ha a vőlegénye lelete negatív, mivel az oda-vissza fertőzés eshetősége ebben az esetben is fennáll.

A műtétet követően a biztonság kedvéért 3 havonta javasolt ellenőrzést végezni, és csak ha több alkalommal negatív eredményt kapott, akkor lehet ritkítani az ellenőrzéseket. A méhszájból végzett kimetszés eredménye nem szerepel a levelében, jóllehet anélkül nem lehet véleményt alkotni. Az orvosa azt mondta, hogy a cytológiai lelete rendben van, ám nem egyértelmű számunkra, hogy ez vajon a műtét utáni kontroll eredménye-e.

Kapcsolódó cikkek:
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Gyötrő várakozás P3 után
P2 után mit tehetek?
Méhnyakrák előtti stádium
HPV-tesztre várva
P3 és terhesség
P2-es vagy P3-as: kontroll fél év múlva
HPV vírus, méhszájkimetszés
Méhszájseb és HPV
HPV, méhszájseb, nem múló folyás
Fájdalmas HPV vizsgálat
Melanoma és HPV
P3 és HPV 19 évesen
P2-es nőgyógyászati szűrés
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb

Top