P5 méhnyakrák (jelige: Édesanyámért aggódom, SOS)

Édesanyámnál, aki 70 éves, kb. 1 hónapja esetenként pecsételő vérzés volt tapasztalható. Elvittem nőgyógyászhoz, ahol kenetet vettek, majd a kórházba kellett menni biopsziára. Nagyon aggódom édes anyumért, szeretem őt, azt mondják, ez már beteges, ahogy az anyukámhoz ragaszkodom. Nagyon féltem őt! Még nincs családom, számomra ő jelenti a családot. Nagyon aggódom, félek…

Édesanyám citológiai eredménye: P5

Szövettani eredmény:
Mikroszkópos leírás: A metszetekben ép szövet nem látható. A szövetminta teljes egészében infiltratív növekedésű, közepesen differenciált laphámcarcinomának felel meg.

Pathológiai diagnózis/vélemény
Carcinoma planocellulare cervicis uteri.

Regisztrációs kód:
BNO: C5390 Méhnyak rosszindulatú daganata, k.m.n.

Morf: 80703 Carcinoma planocellulare, k.m.n.
A hasi CT még nem történt meg.

Tisztelt Doktornő/Úr! A kérdésem az lenne, ez mennyire súlyos stádiumú daganat, és hogy mennyi a túlélési esélye az édesanyámnak?

Édesanyám jelenlegi állapota:
Jó a közérzete, van étvágya, rendesen táplálkozik, nem fogyott semmit, nincsenek fájdalmai, bár lelkileg nagyon megviseli, hogy rosszindulatú betegségben szenved.

A P5 citológiai eredmény rosszindulatú daganatot jelent, amelyet megerősített a kórházban végzett biopszia szövettani eredménye is (a citológiai vizsgálatnál csak néhány sejtet látnak, az annál nagyobb szövetmennyiséget vizsgáló szövettan még biztosabb eredményt ad, s ez alapján is kimondható a rosszindulatú betegség diagnózisa).

Azt, hogy milyenek a gyógyulási, illetve túlélési esélyek, befolyásolja, hogy a daganat ráterjedt-e a méhnyakon kívül más szervekre a kismedencében és adott-e áttétet más, távolabbi szervekbe. Az ennek megállapításához szükséges képalkotó, státuszrögzítő vizsgálatok jelenleg zajlanak (pl. a folyamatban lévő CT). Az összegyűlt eredmények alapján tud majd a kezelőorvos megfelelő onkológiai terápiát javasolni, s akkor tudhatnak meg közelebbit az esélyekről is.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P5 diagnózis jelentése
Méhnyakrák: P5, megcsalás?
P3 és terhesség
P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top