PET CT eredménye emlődaganat után 3 évvel

Kb. 3 éve vették le a bal mellemet rosszindulatú daganat miatt, arra lennék kíváncsi mit mond a PET CT-m.

A radiofarmakon beadása után 60 perccel, Gastrografin itatása mellett a koponyabázistól a combok proximalis harmadáig készítettünk natív helikális CT sorozatot, majd ugyanezen régióról 3D módú emissziós adatgyűjtés történt. Szöveti gyengítésre korrigált és korrekció nélküli metszeti képek készültek.

A szokásosnál intenzívebb, szimmetrikus tonsillaris aktivitás a látható. A nyaki, supraclavicularis, axillaris (bal oldalon ABD történt), ill. mediastino-hilaris régiókban nyirokcsomó megnagyobbodás ill. kóros farmakonhalmozás figyelhető meg. A felső-hátsó mediastinumban a nyelőcső mellett bal oldalon egy 12x18x23 mm-es lágyrészképlet van, mely kóros FDG halmozást nem mutat (nyelőcső diverticulum? nyirokcsomó?). A tüdőkben nodularis vagy infiltratív CT-morphológiai eltérés, illetve farmakont dúsító góc nem ábrázolódik. Bal oldalon mastectomia történt. A bal mellkasfélben, ill. a jobb emlőben pathológiás tracer akkumuláció nem detektálható.

A mérsékelten nagyobb méretű, diffúzan hypodens (steatoticus) májban focalis FDG halmozás, ill. körülírt denzitásbeli eltérés nem differenciálható. A lép a panceras és a mellékvesék eltérés nélkül. A vesékben és a hólyagban normál kiválasztásnak megfelelő aktivitás észlelhető. Az infradiaphragmaticus nyirokrégiókban megnagyobbodott, ill. farmakont dúsító lymphoglandula nem azonosítható. A gyomorban a belekben és a kismedencei szervekben kórjelző, körülírt tracer akkumuláció nem detektálható. A leképezett csontokban focalis FDG halmozás nem regisztrálható.

A leletnek valószínűleg van néhány záró sora, ami a vizsgálatot végző, illetve a készült felvételeket alaposan kiértékelő szakorvos véleményét foglalja össze, s ez fontos tájékoztatást jelenthet az Ön számára is.

Az ABD az axilláris blockdissectio, vagyis a hónalji nyirokcsomók eltávolítása. Az axillaris terület a hónalj, a supraclavicularis terület a kulcscsont feletti terület. Ezeken a helyeken, valamint még egy helyen írja le a beküldött PET-CT lelet a PET vizsgálathoz használt radiofarmakon (izotóp vagy angol szóval tracer anyag) halmozódását. Ezek a mellkasban, a gátorüregben és a tüdőkapukban (mediastinum, hilus) elhelyezkedő nyirokcsomók, s ezek a nyirokcsomók meg is nagyobbodtak (ez a párhuzamosan végzett CT-n szokott látszani). A hasi szerveken nem írnak le FDG halmozást.

Ehhez a vizsgálathoz egyfajta cukoralapú izotópot használtak, ez az FDG. Az FDG általában ott halmozódik, ahol gyorsult anyagcseréjű sejtek vannak nagyobb számban. A daganatos sejtek ilyen gyorsult anyagcseréjű sejtek, s ez a tulajdonságuk képezi annak az alapját, hogy PET vizsgálattal az ilyen sejteket nagyobb számban tartalmazó területek (pl. daganatos nyirokcsomók, más szervben áttétek) kimutathatóak.

A lelettel keresse fel azt az orvost, aki PET CT vizsgálatra irányította Önt a további szükséges teendők megbeszélésére.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET CT…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellműtét, nyirokcsomó áttét, PET-CT eredménye
Mellrák: PET CT finanszírozása
Mellrák, helyreállító mellműtét
Emlőmegtartó műtét után 2.

Emlőmegtartó műtét után
Mellrák kezelések sorrendje
Kiújult mellrák, sorstársak
Kiújult, áttétes mellrák

Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák bizonytalanságai
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top