Petefészek, bizonytalan diagnózis (jelige: Marion)

52 éves nő vagyok. Egy hónappal ezelőtt rutin nőgyógyászati szűrésre mentem. Panaszmentesen. Tapintásos vizsgálatnál 2 orvos is vizsgált. Az egyik érzett valami elváltozást, és látott az ultrahangon valami bizonytalanságot, a másik orvos – a tapasztaltabb – nem érzett semmit, de ő is valami halvány dolgot felfedezett. Egyértelműen nem foglaltak állást. Visszarendeltek 3 hét leteltével ultrahangos vizsgálatra.

Az ambuláns lapon ez áll: UH vizsgálat: uterus 76×35 mm, EM: 4 mm, j.o. ovarium atrophiás, norm, b.o. 40×33 mm-es képlet, mely részben echodens. 3 hét múlva az ultrahang leleten ez állt: petefészek (elhelyezkedése, nagysága, szerkezete) bal oldal: norm., jobb oldal: 4,5×4,2 cm-es részben folyadékot, részben solid részt is tartalmazó terime. A Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság érvényben lévő szakmai protokollja szerint végzett vizsgálat során eltérésre utaló jel jelenleg nem észlelhető.

Kérem értelmezze nekem a két vizsgálat eredményét, mert én ellentétesnek érzem azokat. A vizsgálat alatt éreztek is valamit, nem is. Az ultrahangon a bal oldal helyett jobb oldalon láttak is valamit, nem is. A folt, amit láttak, annak ott kellett lenni, meg nem is, méretes is meg nem is. Azt értem, hogy az ultrahang eredménye is csak egy tájékoztatás az orvosnak. Azt tanácsolták, hogy laparoszkópos mintavételre feküdjek be a kórházba pár napra.

Közeledik a műtét ideje. Napok óta nem alszom. Egészséges embernek gondoltam magam. Semmi igazán feltűnő, rendellenes nem volt az egészségemben. A menopauza időszakát is kellemesen élem meg. Azok közé az emberek közé tartozom, akik inkább egészségmániásak. A műtétet szeretném elkerülni, de nem az egészségem rovására. A következő napokban még egy vizsgálatot kértem. Jó lenne felkészülten, megfelelő kérdésekkel érkeznem. A kétségeim abból adódnak, hogy a vizsgálatoknál az orvosok is bizonytalanok voltak, a labor eredményeim jók, a tumormarker szintén jó, panaszmentes voltam.

Amióta tudok erről a foltról, intenzíven iszom a női szervekre jótékonyan ható gyógyteákat, és a Taffedim teát, ami kimondottan petefészek daganat visszafejlesztő hatású gyógytea. Most néha egészen enyhe szurkálást érzek a petefészkek tájékán. Laikusként azt gondolnám, dolgoznak a teák. Ezek szerint még is van valami nem oda való a petefészekben. De nem biztos, hogy mindjárt műteni kellene. Ha mégis rosszindulatú elváltozásom van, milyen gyorsan romlik a helyzetem műtét nélkül? Szabad-e várnom? Vagy sűrűbb kontroll elegendő-e?

Teljes bizonytalanságomban fordulok Önhöz. Talán tud valami biztatót ajánlani még műtét előtt. Hogyan tudnám elkerülni a műtétet anélkül, hogy a kárát lássam a későbbiekben? 2009. július 22. a műtétem ideje.

Az orvosi leletek nem mindig képesek feketén-fehéren eredményt adni, ekkor újabb diagnosztikai vizsgálatok szükségesek, hogy az esetlegesen szóba jöhető diagnózist, diagnózisokat ki lehessen zárni vagy meg lehessen erősíteni. Önnél is egyelőre mintavételt javasoltak, a petefészken látható elváltozás mibenlétének tisztázására, és nem azt mondták, hogy hasi műtét során távolítsuk el a petefészket műtétileg, és ha a hasi műtét során más rendellenességet is látunk, akkor az egyéb nőgyógyászati szervek eltávolítása is szóba jöhet. 20 évvel ezelőtt, amikor még nem álltak rendelkezésre a laparaszkópos sebészeti technikák, valószínűleg ez lett volna a javasolt beavatkozás.

Jelen pillanatban azt Ön is jól látja, hogy bizonytalanok a leletek, s ennek a bizonytalanságnak a csökkentésére vagy feloldására javasolják a laparaszkópos szövettani mintavételt, amelynek során nagyobb valószínűséggel lehet véleményt mondani a petefészek folyamatáról.

Amennyiben ugyanakkor az orvosok a műtétet javasolják, annak nem lehet alternatívája semmiféle gyógytermék vagy gyógytea, mert azokról nem bizonyították tudományos klinikai módszerekkel a hatékonyságukat a daganatos betegségek kezelésében.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Rákkutatás a betegek részvételével
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák, sürgős műtét
Petefészekrák, kétszeri műtét

Petefészekrák, abagovomab vakcina
Petefészekrák célzott kezelés
Ovarium carcinoma, hőterápia
Végzetes petefészekrák
Petefészekrák terápiája
Petefészekrák drága gyógyszere – 3.
Áttételes petefészekrák
Petefészekrák, bizonytalanságok
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészekrák kezelése
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák és immunterápia
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák és hasvízkór
Petefészekrák, harmadik műtét
Palliatív esély

Top