Prosztata-kontroll (jelige: Aggódom az Apukámért)

A segítségüket és a véleményüket szeretném kérni. Apukámat 4,5 éve operálták prosztata megnagyobbodással. A prosztatát kivették, a burok bent maradt. A műtét előtt semmilyen vizsgálati eredmény nem utalt daganatos elváltozásra, csak nehezen tudott vizelni, ezért operálták meg. A szövettani vizsgálat után az urológus, aki operálta, azt mondta, hogy egy-egy gócban találtak rákos sejteket, de nem kell megijedni, mert ez az ő korában mindenkinél van (akkor, 2005 áprilisában 69 éves volt).

Nem kaptunk szövettani vizsgálati eredményt, hiába kértem, azt mondta, hogy a zárójelentésben minden benne van. De sajnos a zárójelentésben is csak annyi van, hogy egy-egy gócban malignus transzformazio kepadene karzinomenek felel meg. Prosztatose lelet G-1 w-scr. Ezzel nem sokat tudtunk kezdeni, de senki nem adott más magyarázatot. Az operáló orvos azt mondta, hogy jobb félni mint megijedni, így 9 hónapig az Apukám kapott hormonkezelést, tablettát meg injekciót. Azóta nem kap semmit.

2006-ban az operáló urológus (hozzá ment vissza, ő kezelte később is) megnézette a PSA tumormarkert. Akkor minden rendben volt. 2007-ben szerettük volna újra megnézetni, akkor azt mondta, hogy tudják maguk milyen drága egy PSA vizsgálat, nem kell azt örökké nézni. Azóta minden évben magán úton csináltatunk PSA és vérvizsgálatot.

Most két hete csináltattuk újra a teljes vérképet és a hormonvizsgálatokat. A PSA 1.31 ug/L, tesztoszteron 20,25 nmol/L, prolactin 192,3 mlU/L. A vérképben volt meg egy pár eltérés, ezért ijedtem meg. A körzeti orvos azt mondta, hogy azokkal nem kell törődni. De azért azok valamitől vannak! Kalium, Haemolitikus, Billirubin direkt 6,4 umol/L, Lipase 61,5 U/L, Rheuma Faktor 181 IU/ml LUC 0,1 G/l megjegyzés LUC, nagy, nem festődő mononuclearis sejtek.

Szeretném megkérdezni, hogy ezek mit jelentenek? Rákos az Apukám vagy nem? Mi az Önök véleménye? Hova és kihez forduljunk, keressünk-e másik urológust és másik orvost? Ha igen, akkor milyen szakterületen? Különben jól van az Apukám, csak elég fáradékony és nagyon rosszul alszik.

Csak ezek alapján a vérleletek alapján nem lehet megállapítani, hogy rákos-e az Édesapja. Tudni kellene, hogy a korábbi PSA értékek mit mutattak, azokhoz képest mennyi most az eltérés, illetve mennyi a felső normál érték abban a laboratóriumban, ahol a vizsgálatot végezték. Az 1,31-es értéket csak ennek ismeretében lehet értékelni.

A PSA (prosztata specifikus antigén) általában valóban elég érzékenyen követi a prosztatarák esetleges kiújulását, ám nem csak daganatos okból emelkedhet meg: jóindulatú prosztata megnagyobbodás vagy valamilyen gyulladásos folyamat is okozhatja az akár normál felső határértéket meghaladó megemelkedését ennek a tumormarkernek.

A prosztatarák műtét utáni követésének (kontrollálásának) részét képezik képalkotó vizsgálatok (elsősorban a csontok és a kismedence vizsgálata) is. A betegséggel urológián, illetve onkológiákon foglalkoznak, ilyen szakorvos tud Önöknek az eddigi leletek részletes ismeretében felvilágosítást nyújtani, esetleg másodvéleménnyel szolgálni.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák

Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák: miért nem műtik azonnal?
Várható élettartam prosztatarákkal
Prosztatarák: műtét vagy más?

Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás

Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top