Prosztata rosszindulatú elváltozás

A napokban édesapámnál (62 éves) prosztatarákot diagnosztizáltak szövettan alapján. Az urológusnál apukám azzal jelentkezett, hogy a herezacskó tövénél, a bal oldalon a bőr alatt egy borsószemnyi csomó van. Ezzel az orvos nem is foglalkozott, azt mondta, hogy egy pattanás. Azóta sem törődik vele, viszont változatlanul megvan. Nem nő, nem kisebbedik, nem fáj. A leletben az orvos azt írta, hogy „kis folliculitis.”

Ellenben vérvételre küldte apukámat. Eredmény: PSA 5.34 ng/ml, referencia 0.0-4.0. Ez alapján szövettant kért az orvos. Eredmény (idézem): „Mikroszkóposan a jobb oldali jelzésű szövethengerek állományának összességében mintegy 60%-át egymáshoz közel került, részben egymást érintő kis acinaris típusú sejtekből felépülő mirigyproliferatio foglalja el. A mirigyek többségében nucleolált sejtek figyelhetőek meg. Immunmorfológiai vizsgálattal ezen mirigycsoportoknak megfelelően a basalis sejtréteg hiánya (CK5 és p63), valamint az AMAC racemase enzimszint jelentős emelkedése mutatható ki. Az érintett mirigyek PSAP pozitivitása ezen mirigyek prosztata eredetét bizonyítja. A bal jelzésű mintákban kóros eltérés nincs jelen. Vélemény: Jobb oldalon Prostata adenocarcinoma Gleason 2+2=4”

Panasz egyébként csak annyi, hogy a vizelés nehezebben indul meg. Az eredmény alapján hasi, mellkas CT, izotóp, tesztoszteron vizsgálatok folyamatban, más szervek esetleges érintettségéről nincsen tudomásunk.

Kérem, 3 kérdés megválaszolásában legyenek a segítségemre:

1. Elképzelhető-e, hogy a kis csomó a talált problémával kapcsolatban áll, netán az is valamiféle rosszindulatú elváltozás? Ha igen, merre lenne érdemes mozdulni ez ügyben, ha a kezelőorvos ezzel nem foglalkozik?

2. Elégséges-e a fent felsorolt további kivizsgálás, vagy esetleg lehet más is még indokolt, ami segíti a későbbi kezeléseket vagy a gyógymód kiválasztását? Olvastam pl. hogy előfordulhat agyi áttét is, amit koponya CT-vel lehet kimutatni. Olvastam pl. a molekuláris diagnosztikáról, de nem tudom, prosztataráknál alkalmazható-e. Nem lényeges, ha esetleg valamilyen vizsgálatot nem támogat az OEP.

3. Mennyire számít az eddigi eredmény jónak/rossznak, pontosan mit jelent a leletben megfogalmazott eredmény (azon kívül, hogy a rák önmagában is rossz….)?

Nagy valószínűséggel a kis csomó nem áll kapcsolatban a prosztatarákkal. Az orvos folliculitisnek véleményezte, vagyis kis szőrtüsző gyulladásnak, ez nem rosszindulatú elváltozás.

A jelenleg folyamatban lévő vizsgálatok elégségesnek látszanak, különösen, ha a hasi, mellkasi CT-n a csontokról is nyilatkoznak, vagyis hogy ott nincs áttét (a prosztatarákok ugyanis gyakran adnak csontáttéteket). Még a kismedence vizsgálata szokásos ilyenkor képalkotó vizsgálattal (CT vagy MR) annak vizsgálatára, hogy a prosztatadaganat a környezetében okoz-e szóródást, áttöri-e a prosztata tokját.

Agyi áttét előfordulhat minden daganatnál, de szerencsére prosztataráknál, főleg korai stádiumban ritkának mondható, ezért nem is szokott az agy vizsgálata megtörténni, csak akkor, ha valamilyen agyi folyamatra utaló (pl. neurológiai) tünete van a betegnek.

A rossz szövettani eredmények közül ez a szövettani eredmény kevésbé rossznak mondható a Gleason érték alapján, ami a leggyakrabban alkalmazott prosztatarák szövettani osztályozási módszer, amely a daganat rosszindulatúságára (malignitására) utal, s amelynek értéke befolyásolja a kezelést is. Ennek legkisebb értéke 2 lehet, legmagasabb értéke pedig 10.

A Gleason pontszám (Gleason score) egy olyan érték, amelynél a szövettani mintákban talált két legjellemzőbb területet pontozzák differenciáltságuk (a normál sejtektől való eltérésük) alapján, s így adnak meg két számot (ami édesapjánál 2+2). A két terület összesített pontszáma alapján számolva a 2-es Gleason értékű daganat a szövettanilag „legjobb indulatú” rosszindulatú prosztatarák, míg a 10-es a legagresszívebb daganat.

A Gleason pontszám alapján három csoportba szokták osztani a prosztatarákokat, az enyhén, a közepesen és a kifejezetten rosszindulatú csoportba. Az Ön édesapjánál a Gleason pontszám (4) alapján az enyhén rosszindulatú, jó kilátású csoportba sorolható a betegség (ha nincs távoli áttét, de ez ilyen korai stádiumban felfedezett daganatoknál egyébként ritka).

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák

Csontáttétek
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Prosztatarák: életet ment a szűrés és nem szégyen
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatarák áttét a csigolyán
Prosztatadaganat: jóindulatú vagy rosszindulatú?
Prosztata, MR vizsgálat
Prosztatarák, derékmelegítő
Prosztatadaganat, félelem a műtéttől
Csontáttétes prosztatarák, PSA
Prosztatarák kezelés megválasztása
Prosztatarák, gleason 4+5
Prosztatarák csontáttét 50 előtt
Prosztatarák csontáttéttel, gyomorban és tüdőn
Prosztata adenocarcinoma kilátások
Korai csontáttét prosztatarákban
Áttétes prosztatadaganat ideje
Csontáttétes prosztatarák, végelgyengülés
Prosztatarák csontáttétek
Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás

Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top