Rosszindulatú mellhártyadaganat

Ismerősömnél rosszindulatú mellhártyadaganatot diagnosztizáltak. 4 kemoterápiás kezelést követően a kontroll CT semmi változást nem mutatott, további kemoterápiás kezelést nem javasoltak. Ha a kezelés ellenére sem változott a CT, milyen lehetséges egyéb kezelés jöhet szóba?

A mellhártyákból kiinduló daganatok, az úgynevezett mezoteliomák (mesothelioma) a ritkán előforduló rosszindulatú betegségek csoportjába tartoznak. Sajnos gyakran nem reagálnak jól az alkalmazható kezelésre, ahogy levele alapján jelen esetben sem a daganat visszafejlődése alakult, hanem stagnálást mutat a képalkotó vizsgálat. Mivel ritka daganatfajtáról van szó, nem áll túl sok fajta gyógyszer áll rendelkezésre ennek a betegségnek a kezelésére, vagyis nem ismert annyiféle gyógyszer, mint például amennyit az emlőrák vagy a vastagbélrák kezelésében lehet napjainkban alkalmazni.

A korlátozott orvosi lehetőségek mellett is hangsúlyozni kell, hogy olyan esetben, amikor aktív onkológiai kezelésre nem látnak lehetőséget, akkor is nagyon fontos egyrészt a beteg panaszainak enyhítése, a fájdalomcsillapítás, a tüneti kezelések, másrészt pedig az érzelmi-lelki támogatás és kitartás a nehéz élethelyzetben lévő beteg mellett.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Mesothelioma Malignum

Top