Sárgaság, májáttét: ez már a vég?

Májáttétnél valóban a végső stádium jele, ha a beteg besárgul? Mire lehet számítani, lehet-e még bármilyen kezeléssel időt nyerni (mennyit?), vagy van-e biztos prognózis? Előzmények: mellrák, kb. egy éve jelentkeztek az áttétek, csontban, és hasi nyirokcsomókban, aztán rövid időn belül a májban is. Kemoterápia hatására a nyirokcsomókban lévő áttétek szinte eltűntek, a csontban lévő is kisebb lett, egyedül a májáttét nem javult. Jelenlegi helyzet, amit tudok: bilirubin értéke duplája a normálisnak, hányás, hasmenés, gyengeség, sárgaság, kb. 1 hete. Épp egy kemoterápiás kezelés végén tart a beteg.

A sárgaságnak több oka lehet, okozhatja valamilyen a májat megtámadó vírus (pl. hepatitis),  okozhatja valamilyen toxikus (mérgező) anyag (pl. gombamérgezés, bizonyos gyógyszerek), és még számtalan egyéb, nem daganatos ok.

Az Ön által leírt esetben kétféle okra is lehet gondolni. Az egyik, hogy a máj állománya olyan mértékben épült át daganatosan, olyan sok benne az áttét, hogy nem tud megfelelően működni. A máj fontos központja az anyagcserének, a szervezetre káros anyagok kiválasztásának, s amennyiben ez a funkciója sérül, a prognózis (kilátás) rossz: mélyülő sárgaság, hullámzó, majd állandósuló zavartság, aluszékonyság alakul ki, majd májkóma.

A sárgaságnak az is lehet oka, hogy a hasi nyirokcsomók közül a májkapuban lévő nyirokcsomókba ad áttétet a daganat, ez megnagyobbodva leszorítja, lenyomja a májon kívüli epeutakat, az epehólyagot, s így az epefesték nem tud a szokásos úton a bélbe távozni, hanem a májból a vérbe kerül és ez okozza a sárgaságot. Ebben az esetben többféle módon meg lehet kísérelni az epe, az epefesték elfolyásának biztosítását – például a száj-gyomor felől endoszkóp segítségével egy  kis csövet (stent) tolnak fel az epeútba, ami tágan tartja azt, így biztosítva az epe elfolyást a patkóbélbe, a duodenumba.

A rendelkezésre álló laborleletek segíthetnek eldönteni, hogy milyen típusú sárgaságról van szó (a máj állománya miatti, vagy elfolyási zavar miatti). Elfolyási zavarra utalhat az is, ha ultrahang vizsgálaton a közös epevezeték kitágulása látszik (ami egyébként feltétele annak, hogy a stent behelyezést el lehessen végezni), de az ultrahang adhat információt arra is, hogy mennyire sok daganatgóc van a májban.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májrák, sárgaság, tudatvesztés, végső stádium
Áttétes májrák
Súlyos májelváltozás
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top