Sinux maxiláris tumor, elhúzódó láz

Érdeklődöm, hogy több napja tartó láz esetén mi a teendő? Algopirin injekcióra csökkenni szokott, antibiotikumot is szed, de a láz folyamatos. Mit tehetünk?

A körülmények részletes ismerete nélkül ilyen esetekben csak azt tanácsolhatjuk, hogy SOS orvoshoz kell fordulni. Amennyiben a daganat miatt sugárkezelés vagy kemoterápia is zajlik, akkor az orvos vérképkontrollt rendelhet, hogy ellenőrizze a fehérvérsejtszámot, mert alacsony fehérvérsejtszám mellett a szervezet hajlamosabb fertőzésekre, s ekkor nem elég magát a gyulladást kiváltó baktériumot kezelni, hanem a vérképet is igyekezni kell rendezni. Az is lehet, hogy antibiotikumváltásra van szükség: az antibiotikumok a baktériumokra hatnak, de ha a fertőzés hátterében például vírus áll, akkor nem hatásosak.

A lázat egyéb kórokozó is okozhatja, például gombás fertőződés. Az ismétlődően kiújuló láz hátterében állhat úgynevezett tumoros láz is, amikor az alapbetegség miatt jelentkezik főleg esténként hőemelkedés, verejtékezés, láz. Összességében az mondható, hogy a láz olyan tünet, amelynek sokféle oka lehet, s az orvosi vizsgálat döntheti el, adott esetben mi állhat ennek a tünetnek a hátterében, és hogyan kell kezelni.

Kapcsolódó cikkek:
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kezelések, mellékhatások

Top