Sok áttétes rákbetegség (jelige: Lelet)

Segítségeteket kérem az alábbi lelet megvéleményezésében. A testvéremről van szó, 56 éves. Nagyon szeretem, nem akarom elveszíteni! Minden véleményért, tanácsért előre is nagy-nagy köszönet!

Natív és kontrasztos hasi és kismedencei CT vizsgálat:

Az előző 2008.02.18-i vizsgálattal összehasonlítva:
A máj l. segmentuma, valamint a pancreas processus uncinatusa közötti térimé méretében és jellegében lényeges változást nem mutat, továbbra is eléri a májat. A máj 6. segmentumában 51×29 mm átmérőjű, több hypodens gócból összetevődő, a széli részén halmozást mutató képlet látható, mely met-nek megfelel. Az intrahepaticus epeutak nem tágabbak. A colecystában több kő ábrázolódik. A pancreas szerkezete megtartott. A Wirsung-vezeték jelenleg nem tágabb. A vesék, lép, valamint mellékvese régiók részéről kóros eltérés nem látható. A kontrasztanyag kiválasztása jó ütemű. Az aorta mellett a throncus coeliacus, valamint mesenterica superior eredése körül, illetve a renaslisok eredése után is több 10-13 mm átmérőjű nyirokcsomó figyelhető meg. Ugyancsak ekkora nyirokcsomók láthatók a mesenterium területén is. A kismedencében körülírt kóros densitású képlet nem igazolódott. Az alsó mellkasi scaneken mindkét tüdőben több 8-4 mm-es kerek lágyrész densitású képlet látható, mely met-nek megfelel.

Orvosi vélemény:
A localis recidiva jelenleg is megfigyelhető.
Lymphadenomegalia.
Met. hepatis, mely nóvumnak tartható az előzményhez képest.
Multiplex met. pulmonum.

A leletből az derül ki, hogy a tüdőben többszörös, mindkét oldali tüdőlebenyt érintő kicsiny áttéteket ír le a véleményező orvos, s ugyanakkor a májban is többszörös áttéteket, amely az előzményekhez (feltételezhetően a korábbi CT képekhez képest) újonnan megjelent elváltozások (novum). Több helyen írnak le kissé megnagyobbodott nyirokcsomókat is, ezek lehetnek szintén daganatos nyirokcsomók.

A localis recidiva jelentése helyi kiújulás, amelyet a máj és a hasnyálmirigy közötti területen írnak le, de a levélből az nem derül ki, hogy pontosan hol helyezkedett el az elsődleges daganat (mi a primer tumor). Feltételezhető, hogy egy ilyen áttétes, a szétszórt áttétek miatt IV. stádiumba tartozó daganat esetén kemoterápiás (citosztatikus) kezelést javasoltak vagy javasolnak az orvosok. Ezt minden esetben az alapbetegség (elsődleges daganat) ismeretében és a korábban alkalmazott kezelések figyelembevételével teszik, ha a beteg általános állapota és laborértékei lehetővé teszik a kezelést.

A kemoterápiától ebben az esetben az várható, hogy optimális esetben segít kisebbíteni a daganato(ka)t, illetve tovább kordában tartani a betegséget, hogy a visszafordíthatatlan állapotromlásig minél hosszabb idő telhessen el, lehetőleg az elérhető minél jobb életminőségben.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Fájdalomcsillapítás
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Top