Sokkoló CT eredmény: cukorbetegség, góc a májban

Férjem egészségi állapota az utóbbi hónapokban igen aggasztó. Ő kezeletlen cukorbetegségének tudta ezt be (látásromlás, gyengeség, fáradékonyság). Két hete végül hajlandó volt egy ambulancián kivizsgáltatni magát. Az eredmény: vészes vérszegénység, vashiány.

A hasi ultrahang után CT-re küldték, és a májban, a jobb lebenyben 18 mm-es halmozó gócot találtak. MRI vizsgálatra küldték. Tumormarker eredménye pozitív: CA-125 368,0 IU/ml; CA 19-9 61,9 IU/ml.

Biztos, hogy ez rák? Lehet, hogy már áttét is kialakulhatott? A hasüregben más elváltozást nem találtak, de nagyon sokat romlott a látása, és gyakran vannak köhögési rohamai. Hová fordulhatok segítségért?

A leírt eredmények alapján további kivizsgálás szükséges, amely során a lehetséges diagnózisok között figyelembe fogják venni egy esetleges rosszindulatú betegség lehetőségét is.

Azt nem értjük, hogy a cukorbetegség hogyan lehet kezeletlen, ha a férjének tudomása volt róla. A köhögés miatt mellkasi képalkotó vizsgálatok elvégzését is valószínűleg javasolni fogják, a májban lévő góc is további kivizsgálást igényel, és a vérszegénység okát is meg kell találni. Ennek első lépései közé tartozhat a gyomor-bél rendszer endoszkópos átvizsgálása.

Háziorvosa vagy az eddigi vizsgálatokat végző orvos(ok) tudnak segíteni a további kivizsgálási terv meghatározásában és kivitelezésében.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttétek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top