Sugár és táplálkozás (jelige: meg kell gyógyulni)

Anyukámnál 2007 februárjában rosszindulatú nyirokmirigy daganatot diagnosztizáltak. Ezzel kapcsolatos lenne a kérdésem. Olvastam honlapjukon, hogy a sugárkezelés idején tartalmasabb ételeket kell fogyasztani. Gyakorló háziasszony vagyok, de nem tudom, hogy ilyen esetben melyek azok az ételek, amik tartalmasabbak, de mégsem terhelik annyira a szervezetet. Ha tudnak kérném, hogy egy pár recepttel segítsenek!

A kerületünk egyik patikájában található ingyenes újságban olvastam egy cikket, ami egy bizonyos táplálékkiegészítőről szólt. A neve VitanaX PX-4.
Sajnos amióta ez a diagnózis elhangzott, azóta egyre-másra mindenféle ötleteket, tippeket kapunk, de eligazodni nagyon nehéz. Hallottam az Aloe vera nevű készítményről is, de van aki azt mondja, hogy a sugárkezelés előtt és után nem szabad bekenni a sugarazandó területet. Ez igaz. Ha van olyan krém amit ajánlanak, kérném írják meg.

Elnézést, ha kicsit zavarosak a kérdéseim, de néha azt hiszem, ha valakiről kiderül, hogy daganatos beteg, bekerül egy végtelen útvesztőbe, ahonnan egyedül igen nehéz kikeveredni.

A sugárkezelés alatt valóban szükséges a megfelelő kalóriadús táplálkozás biztosítása. Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy feltétlenül táplálékgiegészítőket kellene fogyasztani. Véleményünk szerint a természetes, változatos táplálkozás mellett elsősorban tápszerek fogyasztása lehet javasolt. A gyógytápszer fogyasztására javaslatot a sugárterápiás orvosától vagy az onkológustól kaphat, ezt követően a háziorvosa is felírhatja, s az egészségbiztosító támogatja.

Azt, hogy milyen krémet használjon a sugárkezelés alatt a bőr védelmére, a kezelés megkezdésekor a sugárterápiás orvossal beszélheti meg. Mivel nincs egységes gyakorlat, érdemes azzal megbeszélni ezt, aki végigkíséri a kezelés folyamatán a beteget.

Az Ön által említett, újságban hirdetett készítményt gyógyszerként Magyarországon nem törzskönyvezték, a készítmény összetevőinek együttes, gyógyszerként történő emberi alkalmazásáról, hatékonyságáról jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat, hogy részletesebb választ adhassunk. Valóban nehéz a készítmények piacán eligazodni. Viszont mivel az említett szer nem gyógyszer, így nem állnak rendelkezésre a törzskönyvezett gyógyszerekhez hasonló, orvosilag igazolt adatok a hatásmechanizmusról, nem lehet megválaszolni, hogy konkrét esetben segít-e az alkalmazása.

Kapcsolódó cikk:
Sugárterápia a tumorok ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Táplálékkiegészítők hatása
Kérdés a Vitanax PX-4-ről

Top