Szigmabél-daganat, esélyek

Édesanyámat két hónapja műtötték. Állítólag a szigmabelén (anyukám úgy értette, hogy az S bélen) volt egy bazsarózsányi rosszindulatú daganat. Mivel nagyon gyenge a szíve, ezért hazaküldték, hogy erősödjön. A kemoterápiás orvos nem vállalta el a kezelését, mert gyenge. Édesanyám 57 éves és magas vérnyomása van már régóta. Az lenne a kérdésem, hogy milyen esélyei vannak. Meg lehet-e ezt gyógyítani? Vállalja-e édesanyám a kemoterápiát?

Önmagában a magas vérnyomás nem zárja ki azt, hogy a beteg kemoterápiásan kezelhető legyen. Az, hogy a bélrák műtétje után van-e szükség kemoterápiára, elsősorban az dönti el, hogy a környéki nyirokcsomókban megjelent-e a daganat áttéte. Nem elég egy vagy pár nyirokcsomó eltávolítása, minél több nyirokcsomót kell vizsgálni, nemzetközi irányelvek alapján legalább 12-t. Amennyiben nagyszámú nyirokcsomóban sincs áttét, a daganat szövettani leírása, bizonyos szöveti jellemzők, a daganat mérete, a bélfal beszűrtsége miatt még mindig szükség lehet műtét utáni, úgynevezett adjuváns kemoterápiás kezelésre.

Ennek a kezelésnek viszont éppen az az értelme, hogy a műtét után kell elkezdeni, mert így lehet nagyobb eséllyel gátolni az elsődleges daganat kiújulását, illetve csökkenteni az áttétképződés kockázatát. Amennyiben szükséges a műtét utáni kezelés, ezt általában 4-6 héttel az operáció után szokták megkezdeni, 8 héten túl már kérdéses, hogy van-e értelme elindítani egy ilyen, kb. fél éves kezelést. Azt javasoljuk, hogy minél előbb keressék fel az édesanyját kezelő onkológust a további teendők, lehetőségek megbeszélésére.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Top