Szűrés és megelőzés (jelige: méhnyakrák gyanú)

28 éves korban beadható-e az injekció a megelőzésre, ha igen, akkor hol?
Hol végzik a legjobb, nagyon alapos méhnyakszűrést?

A jelenleg hazánkban elérhető kétféle oltóanyag közül az egyik oltás hatásosságát 9-15 éves gyerekeknél, illetve 16-26 éves fiatal nőknél igazolták, a másik oltóanyagnál az immunogenitást 10-25 év közötti nőknél igazolták.

Ugyanakkor tudni kell, hogy az oltás nem helyettesíti a rendszeres méhnyakszűrést, mivel – mint általában az oltóanyagoknál – nem minden beoltott embernél alakul ki 100 százalékos védettség, s a védettség is csak néhány (igaz a legnagyobb valószínűséggel méhnyakrákot okozó) vírustörzs ellen hat, további több tucat, karcinogén (rákkeltő) törzs ellen nem.

Az oltás nem védi ki a HPV okozta elváltozások kialakulását azoknál a nőknél, akiknél az oltás időpontjában már HPV fertőzöttség áll fenn. Nőgyógyászával történt megbeszélés során mérlegelhetik az oltástól várható eredményeket az Ön esetében.

Konkrét szűrőhelyet nem tudunk ajánlani, ha nincs olyan nőgyógyásza, akihez rendszeresen jár, esetleg háziorvosától kérhet tanácsot, hogy lakhelye közelében mit ajánl. Honlapunk főoldalán talál egy térképes adatbázist, ahol saját megyéjére rákeresve ugyancsak megtalálhatja a nőgyógyászati rákszűrő rendelések elérhetőségeit.

Kapcsolódó cikkek:
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák elleni védőoltás: meddig véd?
Védőoltás 52 évesen?
Védőoltás méhnyakrák ellen
HPV elleni vakcina
Nőgyógyászati félelmek
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Aggodalom a HPV miatt
P3 és HPV 19 évesen

Top