Szűrővizsgálatok egy helyen (jelige: Zoltán)

Szeretném megtudni melyik intézményben foglalkoznak teljeskörű, szinte minden daganatfajtára kiterjedő szűréssel egy helyen? Akár magán úton is.

Szűrővizsgálatot azokra a daganatokra érdemes végezni, amelyek gyakran fordulnak elő a népességben és a kutatásukra végzett szűrővizsgálat egyrészről elég érzékeny ahhoz, hogy idejekorán felismerjék a daganatot, másrészről nem ad túl sok fals pozitív eredményt, amely a beteg pszichés terhelésén „megriasztásán” túl további, esetleg némi kockázatot is hordozó diagnosztikus vizsgálatok sorát eredményezheti.

A szűréseknél fontos szempont, hogy olyan daganatos betegségek szűrésére igyekeznek koncentrálni, amelyek korai stádiumban felfedezve meggyógyíthatók vagy sokkal jobban kezelhetők, mint kiterjedt stádiumban felismerve.

Ma hazánkban a rákszűrés elsősorban a nőgyógyászati méhnyakrákszűrés és az emlőrákszűrés. A vastagbélrák szűrésének lehetősége is többször terítékre került, de jelenleg csak modellkísérletek folynak ezen a területen. A szájüregi rákok szűrése is rendszeresen visszatérő kérdés. Férfiaknál vannak próbálkozások prosztatarák szűrésre, amelyre végbélen keresztüli viszgálat és PSA (prosztata specifikus antigén) vizsgálat kombinációjával kerülhet sor, de a nemzetközi szakirodalomban is vita van arról – jelenleg is folynak az ezzel kapcsolatos vizsgálatok -, hogy ilyen formában érdemes-e szűrni ezt a betegséget, illetve az így felfedezett tünetmentes prosztatarákokat hogyan és milyen „erősen” kell kezelni.

Összességében javasolhatók időszakos orvosi vizsgálatok (sok magánintézmény kínál egy helyen elvégezhető úgynevezett „menedzserszűrést”), illetve az, hogy bármilyen daganatra utaló tünet esetén azonnal orvohoz kell fordulni.

Ezek a tünetek lehetnek férfiaknál például véres széklet, a székelési szokások megváltozása, vizelet, illetve urológiai panaszok, véres vizelet, vérköpés, a szájban növekvő, nem gyógyuló seb vagy kitüremkedés, 3 héten túli rekedtség. Rendszeres bőrgyógyászati kontroll is javasolt, illetve halogatás nélküli orvoshoz fordulás, ha a bőrön növekedésnek indult elváltozás, annak kisebesedése, esetleg vérzése tapasztalható.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Vastagbélrák és végbélrák: életet menthet a szűrés
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Top