Támasz áttétes rákban (jelige: édesapám áttétes)

Édesapám áttétes gége- és nyirokmirigy rákos, túl van már a gégekiirtáson és 30 sugárkezelésen. Sajnos kiújult a daganata, megint áttétes beteg. Nemsokára megkezdi a kemoterápiát. Szeretnék abban segítséget kérni, hogy édesapám nem akar beszélni a betegségről, magába folytja és látom rajta, hogy őrli magát. Hogyan tudnék segíteni neki? Mert ő már lelkileg teljesen feladta. Nagyon sok mindent megpróbáltam már. Mennyi esélye van a gyógyulásra?

A gyógyulási esélyekről nehéz véleményt nyilvánítani: sajnos, ha a helyi kezelése vagyis a műtét és a sugárkezelés ellenére kiújult a daganat, az azt sejteti, hogy a teljes gyógyulás esélye nagyon kicsi, s az alkalmazott kemoterápiás kezeléstől csak a daganatos növekedés lassítása vagy átmeneti visszafordítása várható. Valószínű, hogy édesapja is tudja vagy sejti ezt, ez is megnehezíti azt, hogy bizakodjon, s ezért sem akar a betegségéről beszélni.

Leveléből kitűnik mennyit tett már édesapja nehéz betegségének könnyítéséért, édesapja támogatásáért. Aggódik és kétségbe van esve, mert azt érzi tehetetlen, mert nem tudja a helyzetet, édesapja magatartását megváltoztatni. Nehéz egy felnőtt gyermeknek elfogadni, hogy a legnagyobb akarása és szeretete ellenére sem tud úgy állni a beteg szülője mellet, ahogyan ezt jónak látná.

Van úgy, hogy nem tehetünk mást, mint elfogadjuk a másik döntését. Adott esetben azzal segíthet, ha elfogadja azt ahogyan az édesapja küzd az egyre nehezebb helyzetekkel. Van úgy, hogy a helyzet elfogadása és a harc feladása az, ami elfogadhatóvá teszi a beteg számára a szenvedést. Bármennyire is fájdalmas, a legtöbbet úgy segíthetünk, ha a szeretett személy érzi, tudja, hogy ott állnak mellette, de nem kell olyan elvárásoknak megfelelnie, amihez sem lelki, sem fizikai ereje nincs. Tegyék komfortossá édesapja életét amennyire lehet és vegyék körbe szeretettel. Tegyék azt, amit ő szeretne, s ahogyan neki esik jól, mert az a valódi segítség.

Olykor a segítőnek is szüksége van segítségre, lelki támaszra. A daganatos betegeket segítő alapítványok, civil szervezetek, támaszadó szolgálatok a segítők segítésére is felkészültek.

Kapcsolódó cikkek:
Garatrák és gégerák
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Családban is lehet magányos a beteg
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Segítség rákbetegeknek és családtagjaiknak
Feszültségoldó tréning rákbetegeknek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és depresszió
Agyműtét utáni depresszió
Depresszió a rákban
Rákgyanú és kórháziszony
Kiújult hererák, összeomlás
Nyelőcsőrák psziché

Top