Terhesség 13 évvel sarcoma után (jelige: Csillag)

13 évvel ezelőtt volt áttétes lágyrész sarcomám. Jelenleg 40 éves vagyok. Szeretném megkérdezni, hogy vállalhatok-e gyereket?

Azt javasoljuk, hogy az Önt esetleg még kontrolláló onkológussal beszélje meg ezt a kérdést, vagy azon az onkológiai osztályon egy szakorvostól kérjen véleményt, ahol korábban ellenőrizték, s ahol pontosan ismerik a kórelőzmény részleteit. Tudni kellene például pontosan, mit jelent az, hogy áttétes, azaz a daganat környéki nyirokcsomóban volt áttét vagy távoli áttét fennállását véleményezték.

Annál az embernél, akinél rosszindulatú betegség miatt műtét, egyéb kezelés történt, mindig nagyobb az esélye annak, hogy kiújul a daganat, mint azoknál a hasonló életkorú embereknél, akiknek a kórelőzményében nem szerepel rosszindulatú daganatos megbetegedés. Ugyanakkor amennyiben 13 éve daganatmentes, akkor a kiújulási kockázat sokkal alacsonyabb, mintha csak pár év telt volna el a betegség óta. Ezért fontos, hogy az Ön leleteit áttekintse egy onkológus, akivel megbeszélheti a kockázatokat, s ennek ismeretében dönthet a továbbiakról.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat
Tüdőrákban időt nyerni

Top