Tüdőrák, agyi áttét: visszafordíthatatlan volt?

Édesanyámnak volt egy tüdő, majd egy évre rá egy agydaganata, mindkettő rosszindulatú volt. Édesanyám az agydaganat műtét után kapott sugár- és sztereoxiás kezelést is, kapott Medrolt, 16 mg-ost és vízhajtót is. A műtét után 4-5 hónapig jól érezte magát, aztán folyamatosan leépült, remegett a keze és alig tudott menni is. Amikor láttuk, hogy rosszul érzi magát, felkerestük az ideggyógyászatot és ott javasolták, hogy a Medrolt el kellene venni tőle, mert tönkreteszi az immun- vagy az idegrendszerét.

Mi el is mentünk a városi kórházba, ahol csináltak egy CT vizsgálatot, ami kimutatta, hogy van még 3-4 mm daganat a fejében. Viszont nincs térszűkítés és ezért lehet csökkenteni a Medrolt. Mi visszamentünk a körzeti orvoshoz, aki 16 mg-ról csökkentette 12 mg-ra. Anyám állapota 3 nap után rosszabbodott, hányt és epilepsziás roham jött rá, a kórházba szállítás után Menisolt infúziót kapott és jobban lett, már tudtunk beszélgetni vele, de nagyrészt félrebeszélt, nem evett és hallucinált. Kapta a infúziót egy hétig, aztán leállították neki és gyógyszerrel próbálkoztak, de anyám nem vette be a tablettákat és nem is pótolták infúzióval neki, így nem kapta meg a nyomáscsökkentőket.

Azt szeretném kérdezni, hogy a Medrol csökkentése okozta-e a rohamot és az epilepsziás roham okozta-e a halálát, mert onnantól fogva lett válságos az állapota és nem vette be a gyógyszereket, mert ha beveszi, megkapta volna a szervezete a nyomáscsökkentőket. Vagy ott elkezdődött már a folyamat, amikor folyamatosan kezdett romlani az állapota és már ez visszafordíthatatlan volt? Lett volna esélye hosszabb túlélésre, ha továbbra is 16 mg-ot kap? Olyan nagy bajt okozhat 4 mg Medrol csökkentés? A glicerint is megvonták tőle. Így 9 hónapot élt az édesanyám. Kérem mondják meg nekem, hogy hol lett elrontva és hogy anyám meddig élhetett volna ilyen diagnózissal! A doktorok azt mondták, hogy édesanyámnak a daganata a legbarátságosabb volt.

Természetesen megválaszolhatatlan minden olyan kérdés, amely úgy kezdődik “mi lett volna, ha…” Egy súlyos betegségben csak általános statisztikai adatokra támaszkodva lehet hozzávetőleges túlélési időt meghatározni, ám ettől jelentős eltérések lehetnek mind pozitív, mind negatív irányba. Utólag pedig végképp megítélhetetlen, számszerűsíthetetlen, hogy mennyi idővel és milyen állapotban élt volna hosszabb, netán rövidebb ideig egy beteg, ha valami nem úgy alakul, ahogyan történt.

Nem lehet megmondani, hogy a szteroid tabletta dózisának 4 mg-os csökkenése vezetett-e az újabb agyi tünetek kialakulásához, hiszen a szteroid dózis csökkentése kis lépéssel kezdődött, s a tünetek ilyen mértékű rosszabbodása nem volt előre látható. Különösen, hogy a CT-n nem ábrázolódott olyan folyamat, ami kizárta volna a gyógyszer dózisának csökkentését. Lehet, hogy az agyban volt még számos apró daganat, amelyet esetleg a CT nem mutatott ki, vagy valami egyéb folyamat zajlott párhuzamosan az agyszövetben, például valamilyen keringészavar, s ez vezetett az állapot folyamatos rosszabbodásához.

Sajnos az agyi áttétek növekedésre és további szóródásra hajlamosak, s az alkalmazott sugárkezeléssel ezt a folyamatot csak lassítani lehet, visszafordítani, megállítani nem.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és agydaganat
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Áttétes rák hőkezelése
Áttétes agydaganat
Agydaganat tünetei
Agydaganat és vízhajtók
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Rosszindulatú agydaganat

Top